torsdag 22 oktober 2009

Säker tunnelbana?


Den 29:e juni 2008, inför OS, införde Beijing förhöjd säkerhetsnivå i tunnelbanesystemet. Inledningsvis annonserades att det bara skulle gälla till 20:e september (2008), men liksom för tex Himmelska fridens torg så beslutades att den förhöjda nivån ska bli kvar på obestämd tid.

Det som märks tydligast är att alla passagerares väskor måste åka genom röntgen och att det finns en massa vakter med manuella metalldetektorer. Då och då kan det dyka upp en hund. Lite här och där står det även "bomb-behållare" vilket är en stålgryta med lock som är tänkt att användas om man hittar något explosivt föremål.

Vakterna är vanligen lite trötta, så det är inte ovanligt att man kan smita förbi röntgenbandet om man inte har alltför stor väska, vilket jag tycket är ganska förvånande och dåligt. Det är inte heller de "tyngre" vakterna som jobbar i tunnelbanan utan oftast små tunna tjejer - men det finns polisstationer nere i de flesta tunnelbanestationerna, så jag gissar att de ganska snabbt får kraftfull assistans om dom möter problem.

Statistik från linje 5 säger att under den första dagen (080629) med den förhöjda säkerhetskontrollen hittades 90 förbjudna föremål såsom bensin och knivar, och att 50 personer blev avvisade. (Offentlig Kinesisk statistik är inte alltid helt korrekt)

Säkerhetsstation med väskröntgen i Beijing's tunnelbana

"Bomb-behållare" som står lite här och där på tunnelbanans perronger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar