onsdag 14 oktober 2009

Haibao-feber i Shanghai


Sista platsen för vår rundresa i mellan-Kina blev Shanghai, 上海.

Shanghai är en riktigt tung stad med massor av superlativ. Värst på många mätbara sätt, bland annat en av världens absolut största städer. Förhållandet mellan Shanghai och övriga Kina är lite speciellt. Shanghai-borna "vet" att de är finast och bäst, och tycker att alla som kommer utifrån är "lantisar", även de som bor i tex Beijing. "Lantisarna", dvs alla som inte bor i Shanghai tycker inte om de stroppiga Shanghai-borna heller. (Lite "08"-fenomen). När man pratar om Shanghai i Beijing, blir de alltid mycket nöjda och ler när jag berättar att jag tycker bättre om Beijing.

2010 är den stora Världsutställningen, Worls Expo 2010, i Shanghai, och naturligtvis ska det bli värre än någonsin tidigare enligt Kinesisk standard. Det råder bygg-panik i hela centrala staden och många extrema monument håller på att växa fram. Mycket likt situationen i Beijing före OS 2008. Överallt är det byggarbetsplatser, och den redan hopplösa trafiken och det virriga vägnätet blir ännu värre. Till och med The Bund's gångstråk längs vattnet med den svårslagna utsikten över Pudong's skyskrapor är stängd för att "hottas upp".

Världsutställningens blå maskot, 海宝, Hǎibǎo, ("Sjöskatt" eller "Havsjuvel"), syns absolut överallt. Det finns inte en husvägg som inte har en plansch där Hǎibǎo poserar. Hǎibǎo finns även som modell i alla former i allt från turistsouvenirer till stötte "prydnader" i parkerna. Om det inte finns en Hǎibǎo på en bild, så finns det i alla fall en Expo 2010-logga.

Jag framför en av alla "Hǎibǎo" som fyller Shanghai

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar