torsdag 15 oktober 2009

Världen högsta punkt


Inte riktigt sant, men världens högsta offentligt tillgängliga punkt.

Jag syftar på Shanghai World Financial Center (SWFC). SWFC har världens högsta takhöjd räknat på färdigställda byggnader (så kom man förbi Burj Dubai som inte är klar, och spiran på Taipei 101). Enligt den officiella rankingen är SWFC idag nummer 2, med sina 492 meter efter Taipei 101 vars spira når 508 meter.

Det var några år sedan jag var i Shanghai, så det var först nu jag fick möjlighet att åka upp i SWFC som färdigställdes förra året. Något ganska effektfullt med SWFC är att man kan titta NER på Jin Mao Tower som är världens 5:e högsta byggnad. Hålet i toppen genom SWFC är också lite speciellt. Den högsta utsiktspunkten är precis över hålet, med delvis öppnat glasgolv neråt.

Efter besök på världens högsta punkt i SWFC avslutade vi kvällen värdigt med middag och drinkar i världens högsta bar i Jin Mao Tower precis jämte. Har det framkommit att jag gillar höga hus?

Vänster: Jin Mao Tower, 421 meter. Rankad 5:a.
Höger: Shanghai World Financial Center, 492 meter. Rankad 2:a men har världens högsta takhöjd.

Vy från utsiktspunkten över hålet i SWFC. Notera att man ser Jin Mao Tower uppifrån, vilket är extremt ovanligt för byggnader i denna klassen.

4 kommentarer:

 1. Jag hörde att hissen kostar 1 yuan per våning, stämmer det?

  SvaraRadera
 2. Nja, ungefär. Faktiskt lite mer.
  Att åka till utsiktsplatsen över "hålet" på våning 100 kostar 150 Yuan, och till våning 94 där souvenirshoppingen finns kostar 100 Yuan.

  SvaraRadera
 3. Kan man känna av att en så hög byggnad rör sig när man är längst upp? Den bord ju nästan röra sig även om det inte är allt för stora vindar.

  SvaraRadera
 4. Blåser det riktigt hårt så kan man uppleva rörelsen, men det är inte så mycket. Jag bodde 2006 längst upp i Beijing's då högsta skyskrapa (Jing Guang Center), och det var väldigt sällan jag kände något. Visserligen var det bara halva höjden mot SWFC.

  SvaraRadera