fredag 19 november 2010

Kinesisk Universitetstempo


Att vara student på ett universitet i Kina är lite tuffare än i västvärlden. Studietempot är extremt mycket hårdare än vad vi är vana vid i t ex Sverige, där vi kanske pluggar någon timme om dagen utanför lektionstid, och sedan kanske lite extra inför tentorna.
Som Hans Rosling sa: "In Sweden we read the book once, and then went to party"

Det är vanligt att en Kinesisk student pluggar först en timme på morgonen innan skolan börjar, och sedan HELA kvällen till läggdags efter skolan slutar, och utöver det en högst betydande del av helgen. Och så gör man varje dag under i stort sätt hela skoltiden i många år. Tiden för fritidsnöjen är minimal. Att ta ledigt några timmar för att t ex gå på bio eller träffa kompisar är en ovanlig lyx. Ungdomarna har även stor press från sina föräldrar som har enorma förväntningar på sitt enda barn, som ska försörja dem på äldre dagar.

Det kan låta som en överdrift och väldigt extremt, men det är faktiskt sant. Jag känner ganska många högutbildade Kineser, och de har alla samma historia. Inte den optimala barndomen enligt min åsikt.

När jag numera håller till i universitetsområdet på grund av mitt Kafé så träffar jag även en del Svenskar som den hårda vägen fått ett smakprov på var det innebär att plugga på Kinesiskt Universitet. Det blir att plugga många timmar varje dag, och ofta även på helgerna. För många blev det en liten chock att skolan suger upp all tillgänglig tid, och det blev inte så mycket tid över för nöjen som man kanske hade planerat innan man kom hit.

Själv började jag mina Kinesiska studier i "klass" med Kinesiskt tempo enligt ovan, men valde efter några månader att övergå till min egen privatlärare och själv bestämmer mitt studietempo, med alla de fördelar som det medför.

Fungerar bättre för mig, och kanske för andra också, men vi är ju alla olika och jag vet att en del även trivs på universiteten. ;-)

Min kompis Niklas som studerar på 北京大学 (Běijīng Dàxué) (Peking Universitet). Han är en energisk student som pluggar många timmar varje kväll i Kinesisk anda. Bra jobbat!

7 kommentarer:

  1. Jag blir inte förvånad! Jag går doktorandkurser på KI då och då, vilka ofta är internationella, och träffar doktorander från hela världen. Av vilka många är mycket mer hängivna och diciplinerade än vi...

    Ett av de mer intressanta mötena var dock med en peruansk doktorand. Hon tyckte att det var "obekvämt" att läsa kurser i Sverige. I Peru var hon van att ha en assistent med på Universitetet som antecknade åt henne...

    Just nu går jag förresten en dokotorandkurs i presentationsteknik och vi har studerat ett gäng filmer med föreläsare ur denna aspekt, särskilt Hans Rosling... intressant! :)

    SvaraRadera
  2. Hmm, inte riktigt så enklet är det inte på de Svenska universiteterna. Vi har bra mycket fler labb, och projekt relaterade kurserna. De exempel du nämnde gäller kanske bara för utbildningar som inte är inom det tekniska området? Hur som helst dock. Jag har pratat med en del kinesiska studenter de har ofta nämnt att vid tentamen tillfällen så får de ofta veta "vad" de ska plugga. Vad läraren kommer att ta upp i tentan. Så i princip om man pluggar det så har man klarat av tentan. Plus så har jag hört det raka motsatsen att de hade mer fritid när de pluggade i Kina än vad de har här i Sverige.

    SvaraRadera
  3. Undrar bara, vad kostar det för dig att ha en privatlärare?:o
    Och exakt vad är det du pluggar då?:)

    SvaraRadera
  4. @Freedomtravel
    Presentationsteknik är riktigt intressant, och visst är Hans Rosling duktig. Steve Jobs är en annan av mina favoriter i ämnet.

    @klw
    Visst har jag generaliserat och förenklat, så naturligtvis kan man hitta undantag och variationer, och naturligtvis är verkligheten lite mer komplicerad än vad jag beskrivit på några få rader.
    Om din slutsats/poäng är att en student i Kina generellt skulle ha mer fritid än en i Sverige kommer så har jag dock mycket svårt att hålla med dig då jag är övertygad om motsatsen.

    @Emil
    Jag har lovat min skola att inte prata om mitt pris eftersom vi har ett vänskapsavtal, men jag kan berätta att privatlärare på denna typ av skolor brukar kosta ca 70-150 RMB/timme.
    Jag pluggar det kinesiska språket.

    SvaraRadera
  5. Nu har jag inte pratat med studenter på 北京大学. Men själva utbildningen i Kina verkar vara snarlik i hela landet.

    Det finns en annan sida av myntet. Visst pluggar kineserna mängder mer timmar än vad svenska studenter är vana vid. På alla skolor i Kina så bor studenterna på skolan där många aldrig lämnar området. Det är gångavstånd till lektionsalarna och biblioteket där de pluggar.
    Vad som är gemensamt av alla kineser jag pratar med är att de stenpluggar information, mycket memorering som sedan tentas av och glöms av kort därpå. Det mesta är teoretiskt. De kan läsa kurser och få högsta betyg utan att lära sig någonting alls. Jag har pratat med kineser som läst franska i två år utan att kunna säga en mening franska. När de sedan kommer ut på arbetsmarknaden så kommer många inte använda 5% av det de lärt sig i "international trade" eller liknande namn som utbildningarna har. Lite underligt är också hur man kan gå international trade utan att kunna prata engelska, vilket är vanligt. Engelska kan de som utbildar sig som "english major".

    SvaraRadera
  6. Tyvärr verkar Kinesiska utbildningar vara rätt kassa, har haft anställningsintervju med 8 personer den senaste tiden och alla har skrivit på sitt CV att de har pluggat och kan HTML och CSS. Men sen sätter man dem framför datorn och ber dem göra ett enkelt test så kan de typ ingenting för allt de lärt sig är att klicka runt i Dreamweaver.

    SvaraRadera
  7. @Daniel

    Du har drabbats av fenomenet att kineser hejdlöst söker alla jobb som de har bara den minsta gnutta koppling till.

    När jag för några år sedan sökte kvalificerade ingenjörer inom mobiltelefonni (med detaljerat specificerade krav) så fick min assistent först gallra den abnorma mängden ansökningar som kom in, och endast skicka vidare till mig den grupp som iallafall hade ingenjörsutbildning. Därefter började jag leta efter rätt sorts ingenjör. Det räcker att de haft någon koppling till mobiltelefoner (typ försäljare) för att de skulle skicka in sin ansökan. Efter det så krävs det många intervjuer för att hitta rätt tillslut.

    När man väl lycktas gallra så finns det många skarpa hjärnor med extrem hög kompetens här. Det kan dock vara svårt och hitta dem i stora mängden av lycksökare.

    Dvs, jag tror det du upplevt inte beror på kassa utbildningar utan på folk med övertro på sig själva med "spetsade" CV. Det finns garanterat massor av kineser som är extremt skarpa på att knacka HTML.

    SvaraRadera