måndag 15 november 2010

SPA - Ett alternativ till hotell(!)


Rubriken låter kanske sjuk, men det är seriöst menat. Jag ska utveckla min tes:

Som jag skrev om i våras så är Kinesiska SPA en mycket behaglig plats att spendera på. Det jag på senare tid kommit underfund med är att de faktiskt under vissa förutsättningar är ett mycket konkurrenskraftigt alternativ till hotell.

I entrebiljetten till de flesta Kinesiska SPA brukar följande ingå:
✔ Tillgång till mycket välutrustade duschrum, bastu och ibland pooler.
✔ Bufférestaurang med enklare Kinesiska mat
✔ Vilorum med TV där det är OK sova över natten.
Utöver detta finns det naturligtvis alla tänkbara former av tilläggstjänster i form av t ex massage som man kan köpa till.

Entrebiljetten brukar kosta typ 48, 58 eller kanske 88 RMB, och även om det är ett extremt lyxigt ställe så är det mycket ovanligt att det kostar över 200 RMB. (Däremot så är tilläggstjänster ganska dyra)

Poängen med detta inlägget är alltså att man för dessa billiga penningar även kan övernatta. Man får alltså säng, mat och ett mycket lyxigt duschrum för några 10:or. Sedan kan man ju även passa på att kosta på sig en behaglig massage när man ändå är där. Jämför detta med vad ett hotell i motsvarande klass kostar. Om man tex "back-packar" och reser runt mellan olika städer och stannar någon dag på varje ställe så är detta ett mycket intressant alternativ till hotell. Notera även att mina prisexempel är fina SPA i Beijing. I mindre städer är det ett steg billigare.

Entren till ett SPA i Beijing med en entreavgift på 88 RMB där det ingår buffémat och övernattning. Som framgår av bilden är det ingen risig miljö det handlar om.

10 kommentarer:

 1. hehe jo det vore ju nice, men kanske lite jobbigt med registreringen hos polisen för oss "laowais"? de lagom bra hotellen har ju tillgång till att registrera oss via datorn direkt hos PSB (vilket småhotellen inte har, så där måste typ ägaren till hotellet följa med till polisstationen och registrera att du bor där).. kanske lite jobbigt för spa ägaren? :D

  SvaraRadera
 2. Faktiskt så kan de finare ställena sköta registreringen. De frågar en om pass när man "checkar in".

  SvaraRadera
 3. Registrera sig?!?!
  Det räcker väl att man gör det en gång när man reser in och då skriver man att man ska bo hos en kompis, Krister heter han ;-)

  SvaraRadera
 4. fortsättning föregående

  Vi åkte till Kina och missade totalt att man skulle registrera sig. Vi angav hotellet vi skulle bo första tre dagarna när vi åkte in men sen for vi runt halva landet utan att tala om det för någon.
  Enda gången vi hörde något om registrering var i Ningxiang, liten "by" i Hunan, där en polis frågade om vi hade registrerat att vi var där men som tur var så var det en bekant till familjen så han skrattade bara och sa att han skulle fixa det. Som korkad turist man är så trodde vi att det bara var där det behövdes.

  SvaraRadera
 5. Jag sätter upp "registreringen" som ämne för kommande inlägg

  SvaraRadera
 6. Det där med registreringen är en sån där lag som de använder när de vill känns det som..
  På hotell sköts det ju som sagt oftast automatiskt, bor man hos en vän eller i hyrd lägenhet så ska man inom 24h registrera sig hos polisen vilket är en ganska enkel process, gör man inte det, riskerar man böter om man blir påkommen och antalet kontroller är olika frekventa i olika områden. Jag har bott på ett ställe där de kom och kollade mitt pass en gång varannan månad, och på andra ställen där de inte kom alls på över ett år.

  SvaraRadera
 7. Om någon av er (Daniel, Jonas eller någon annan) som vet en del om registreringen vill, så får ni gärna skriva ett "gäst-inlägg" på temat. Skicka mig ett e-mail med texten så publicerar jag. Själv är jag dåligt insatt i ämnet och behöver läsa på.

  Välkomna - Tack!

  SvaraRadera
 8. Som framgår av mitt tidigare inlägg så är jag ingen stjärna i ämnet ;-)

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Ska ner med några vänner till peking och att bo på stället här på bilden verkar ju grymt!
  Har du något speciellt ställe du kan rekommendera?

  SvaraRadera
 10. Överlag är dessa ställen ganska svåra att hitta som turist. De flesta jag gått till ligger ganska långt norrut.
  Tex
  Ett ganska nytt och fint ställe ligger uppe i Shangdi 上地 på gatan Malianwa North Rd. 马联娃北路 (norr om 5:e ring)

  Precis öster om Qinghe-bron 清河桥 (strax norr om 5:e ringvägen) ligger ett hotell som har ett ganska fint SPA i källaren.

  Ett bra (Koreanskt) som ligger mer centralt finns på Hepingli East steet. 和平里东街 några hundra meter norr om norra andra ringvägen. Väster sida om vägen.

  Ett ganska känt ställe (som jag aldrig varit på):
  No. 8 Hot Springs Club
  http://www.bj8h.com/8hwq/news/en_index.asp
  (ligger ganska centralt)

  Nu vet jag att dessa beskrivningarna inte är så lätta att följa, men skriv ett mail till mig så kan jag skicka en karta där jag märker ut platserna lite tydligare.

  SvaraRadera