fredag 26 november 2010

Temporary Accommodation Registration


Alla "främlingar" som temporärt bor i
Kina måste registrera sin närvaro till myndigheterna. Detta kallas 临时住宿登记, "Temporary Accommodation Registration".

Om man bor på vanliga turisthotell så sköter hotellet registreringen åt dig. Kanske har ni märkt att Kinesiska hotell alltid ber om ditt pass när du checkar in, och det är inte bara för att de vill ha din identitet utan även för att de är skyldiga att registrera din närvaro hos myndigheterna. Dvs som vanlig turist behöver man aldrig bry sig om registreringen.

Men om man inte bor på hotell - hur går det till då?
Jag har roat mig med att göra en djupdykning i den Kinesiska lagtexten, och det som jag bedömer intressant i detta avseendet är följande:

❏ Om ditt temporära boende är i stadsmiljö (城镇) så måste du registrera dig innom 24 timmar efter ankommande. Om ditt temporära boende däremot är på landet (农村) så får du istället 72 timmar på dig för registreringen.

❏ Registreringen sköts på den lokala polisstationen (eller till motsvarande myndighet med polisbefogenhet om polisstation saknas)

❏ Vid registreringen ska man ha med sitt pass och dokumentation om ditt boende (t ex hyreskontrakt) Bor du hos en kompis, så får kompisen följa med dig och ta med sina motsvarande boendehandlingar.

❏ Om man bryter mot registreringsreglerna kan man få en varning eller böter på upp till 500 RMB.

❏ Det finns även en rad ytterligare regler om man t ex blir sjuk, eller äger en lägenhet men de detaljerna håller jag utanför detta inlägg.

Det förekommer att poliserna gör kontroll av registreringen i områden där det är vanligt att västerlänningar bor. Bor du hos någon Kinesisk bekant i de mindre "västliga" områdena är min bedömning att sannolikheten är mycket liten för en kotroll. Skulle du däremot råka ut för något(?) som kräver kontakt med polisen så är det risk att de börjar leta i papperna.

Även om man tycker att man har råd att betala böterna så är det överlag inte fördelaktigt att bryta lagar i Kina vilket möjligen skulle kunna dra med sig något man inte kan förutse säkert, så min rekommendation är att registrera sig enligt reglerna.

Registreringsformuläret för 临时住宿登记, "Temporary Accommodation Registration" som man ska fylla i om man inte bor på turisthotell i Kina.

4 kommentarer:

 1. Intressant, vi känner igen krånglet med alla papper från vår ö Sri Lanka.
  Kan du se SVT-dom har en intressant serie om Kinas mat.

  mvh
  Fru Björnsson på ön
  www.srilankainmyheart.blogg.se

  SvaraRadera
 2. Har just "backpackat" tre veckor i Kina. Bara på två ställen bad man om passet, ett vandrarhem och ett hotell. Övriga vandrarhem brydde sig inte. Och inte visste vi att man då själv måste registrera sig, eller?

  SvaraRadera
 3. Om inte hotellet hjälper dig med registreringen så måste du göra den själv, dvs "You have been living on the egde" ;-)

  SvaraRadera
 4. Nice information ! But If you are planning to visit Sri Lanka anytime soon, then it becomes necessary for you to apply for online tourist visa application for Sri Lanka,Online Sri Lanka n ETA

  SvaraRadera