söndag 7 november 2010

Världens mäktigaste person


Enligt Forbes.com är det nu inte den Amerikanska presidenten som är världens mäktigaste person längre. Numera heter han Hu Jintao, 胡锦涛 som är folkrepubliken Kina's president.

Var det gäller "direkt underställd" befolkning så "basar" Hu Jintao över 20% av världens befolkning vilket är mer än 4 gånger så många som Obama. Utöver den gigantiska folkmängden i Kina så är naturligtvis Kina's starka ekonomiska framväxt ett tungt skäl. Idag är Kinas BNP nr 2 i världen, och beräknas enligt vissa ekonomer redan om 10 år passerat USA's. Det är ingen tvekan om att Hu Jintao har en hel del inflytande på världen.

Nu är det naturligtvis ingen strikt vetenskap att räkna ut vem som är världens mäktigaste person, och det finns de som har andra åsikter, men i vilket fall så är Forbes lista en indikation ett skifte av tronen inte är så långt borta, om det inte nu readan har skett.

En intressant allmänbildningsfråga som ni alla kan ställa er är om ni kände till namnet på världens kanske mäktigaste person även innan ni läste det här?

Obama, 奥巴马 får nu lämna över tronen som världens mäktigaste man till Hu Jintao, 胡锦涛 om man ska tro på Forbes.com.

4 kommentarer:

 1. Hmm ... man har ju hört namnet förut, men det är ju inget som sitter sådär bergfast, precis. Intressant utveckling.

  SvaraRadera
 2. Den allra viktigaste orsaken till detta måste nog trots allt sägas vara Obama's allt svagare ställning, inte minst med tanke på de just genomföra valen till senaten. Så klart blir Kina också allt mäktigare ju längre tiden går - men världens mäktigaste nation USA saknar verkligen en ledargestalt i dagsläget.

  SvaraRadera
 3. Det är trevligt att läsa din blogg, för helt klart ökar min allmänbildning.

  SvaraRadera
 4. man har hört det förut men Obama får mer än 10 gånger mer uppmärksamhet i svenska medier.../Erik

  SvaraRadera