tisdag 23 november 2010

Kinesiska Bagerier


Bagerier i Kina, 面包房 (miànbāofáng) är faktiskt ganska lika dem vi är vana vid i Västvärlden. Den största skillnaden är att trenden med mörkt och grovt bröd är långt borta från den Kinesiska världen. Det är ganska ovanligt att man kan hitta bröd som ser nyttigt ut. Det mesta är väldigt vitt och luftigt. Inte det optimala för den som GI-optimerar.

Nr 2 på avvikelselistan är att nära på allt i bagerierna har någon fyllning, och denna fyllning kan till och med vara kött. En vanlig variant är att baka in någon form av korv. Detta kan bli en liten chock när man trott sig köpt en slät vit bulle och skickar tänderna i den. Det vanligaste fyllningen är nog olika former av geggiga frukter.

Den sista iakttagelsen i denna "Bageri-spaning" är tårtorna. De Kinesiska tårtorna har ett mycket arbetat yttre. Massor med detaljer och uppbyggda blommor, drakar, landskap och allt annat man kan tänka sig. Varenda litet bageri, även ute i hutongerna, skyltar med sina mästerverk. Dock tycker jag inte insidan på tårtorna matchar utsidan. Något annat anmärkningsvärt med tårtorna är priset. De är dyra. Man får inte mycket tårta för en hundring, och det springer lätt upp i 300 RMB om den är lite större.

Olika varianter på Kinesiska tårtor som inte alls utmärker sig att vara extrema. Så här ser det ut i alla bagerier.

Vanliga Kinesiska bakverk - dock varning för att det nästan säkert är någon mer eller mindre kufisk fyllning.

8 kommentarer:

 1. För en tårtälskare som jag ser de himmelst goda ut de där tårtorna!! Lite falsk marknadsföring då:-)
  Har aldrig varit i Kina så det var intressant att se och läsa. Jag bakar mycket själv så...:-)
  Ha en fin dag!/C

  SvaraRadera
 2. Det var vackra skapelser, synd om de inte är så goda som de ser ut att vara.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte ätit jättemånga kinesiska tårtor, men dom jag ätit har haft en ganska torftig insida med huvudsakligen "bröd" och grädde. Det känns som de är mer prydnad än gourme,

  SvaraRadera
 4. Intressant, mina vänner från Shanghai äter Napoleonbakelser med välbehag och hävdar att de smakar precis som bakelser och tårtor hemma i Shanghai.

  Själv passerade jag kvarterets bageri i hutongen på väg från hotellet i nästan 40 graders värme och förvånades över att tårtorna stod ute i fönstren och såg oförskämt fräscha ut i värmen. Och utbudet brukade variera från dag till dag så någon omsättning hade de i värmen.

  SvaraRadera
 5. Köpte en gång en "läcker" frukostbulle - stor, cirka 2 cm tjock och vackert guld-gul. Jag var nöjd med mitt köp...tills jag bet i den. Fylld med - luft! Ett sprött skal runt ingenting. Jag var ganska hungrig den förmiddagen för jag hade köpt den som matsäck till en bussresa.

  SvaraRadera
 6. Haha ja de där tårtorna är alltid en besvikelse, förstår inte alls varför de inte kan ha åtminstone lite bananröra eller jordgubbssylt i dem..

  SvaraRadera
 7. Och vi som älskar tårtorna i Jiangsu provinsen! Normalt brukar det vara grädde och frukt i mellan men det går (nästan) alltid att få chokladkräm också! /becky

  SvaraRadera
 8. Jag undrar om de använder riktig grädde, eller är det äggvitor som maräng i deras tårtor och bakelse.

  SvaraRadera