onsdag 3 november 2010

Telefonkiosker i olika varianter


Kinas mobiltelefonmarknad växer med hela Sveriges marknad VARJE MÅNAD så det finns otroligt många mobiltelefonanvändare - närmare 800 millioner idag. Det låter mycket, men det innebär även att det är en halv milliard Kineser som fortfarande inte har en mobiltelefon.

På grund av detta så är det fortfarande ganska vanligt med telefonkiosker i Kina. Även högt utvecklade Beijing har fortfarande relativt många telefonkiosker. Det är ganska komist att studera var dessa är placerade. Ibland kommer man till en gata där det står en väldans massa på samma ställe, och ibland finns inte någon. Det kan hända att en gata där det bara finns en stor mur längs hela trottoaren har en lång rad med automater. (Troligen var det tidigare något mer kundintensivt bakom muren innan den kom upp.)
Jag har aldrig provat att ringa i någon, så jag vet inte hur de fungerar.

En liten annorlunda variant av "telefonkiosk" som man kan hitta i Beijing's midre glassiga områden om man kan läsa Kinesiska är 话吧 (huàbā) - fritt översatt "Prat-bar". Det är en vanlig affär som även har en telefon som man kan hyra.

Vanlig telefonkiosk i Beijing. Nu lyckades jag inte hitta någon bra foto-vinkel, men just här finns det 10 appater som stod väldigt nära varandra.

Hutongernas variant av telefonkiosk, nämligen "Prat-bar" 话吧(huàbā). Inte så lätt att hitta om man inte kan språket. Här inne kan man hyra en telefon för 0,15 RMB/minut.

1 kommentar:

  1. Här i Sverige trodde jag de flesta telefonkiosker försvunnit men idag såg jag faktiskt en helt NY. Den är placerad mellan ingången till Chalmers och spårvagnshållplatsen(också "Chalmers") = i Göteborg

    SvaraRadera