onsdag 10 november 2010

Kalla händer


Kineser är frusna människor. Jämfört med mig är det mycket stor skillnad. På många restauranger (nu på vintern) sitter alla Kineserna med jackan på, och så sitter jag där med bara Pikétröja. (dock är förhållandet det omvända på sommaren då jag inte är lika "kaxig" och Kineserna är oberörda av hettan)

Igår såg jag ännu ett roligt exempel på uppfinningsrikedomen för att värma upp de frusna Kineserna. Nämligen en Musmatta i form av en stor handske. Fantastiskt bra om man har frusna händer, vilket nästan alla Kineser har.

Mycket praktiskt en kall vinterdag att ha en musmatta som även värmer händerna. Notera även att hon käkar fågelfrön.

Det är även ganska vanligt med mopeder med inbyggda handskar.

11 kommentarer:

 1. Ooooo, måste skaffa denna snuttiga musmatta!!!
  Eftersom jag alltid (nästan oavsett temperatur) är kall om fötterna är jag väldigt nöjd med att vi fått tag på en bostad med golvvärme här i Shanghai. Har hört att vintern här ska kännas mycket kallare och hemskare än vad termometern visar. Fast jag undrar om den inte liknar den vinter jag är van vid hemma i Skåne...får se.

  SvaraRadera
 2. Vilken temperatur är det inomhus i Kina på vintern?

  Här i Portugal är människor förfärligt dåliga på att värma upp sina bostäder, kontor och affärer. De sitter med jackor, halsdukar på sig inne och huttrar. Dessutom är det så att affärerna visar på att de är öppna genom att ha ytterdörren öppen och detta hur kallt det än är ute. Oftast är det inte så kallt men den tunga stenmassan i husen blir efterhand ett gigantiskt kylmagasin när den aldrig värms upp.

  SvaraRadera
 3. Konstigt att inget sånt finns i sverige.. Här är det ju kallt på riktigt!

  SvaraRadera
 4. @Anna

  Det är högst varierande, men de finns definitivt de som har det ganska kallt.

  @Prinsessanadia
  I norra Kina är det bitande kallt på vintern, så man kan absolut säga att det är kallt på riktigt i Kina också.

  SvaraRadera
 5. Kina har haft en gräns som går vid Gula Floden där de som bor norr om den får ha värme inomhus medan de söder om den inte får. Många har löst det med en airconditionanläggning som kan köras "baklänges" och ge värme. Tyvärr så verkar de flesta anse att så länge deras te inte fryser så är det ok.

  SvaraRadera
 6. hur kallt är det i peking i februari? och räcker 3000 för enbart shopping? går det att få tag i silver smycken? hur mycket kostar guldsmycken? hur mycket ska man betala för handväskor och liknande på sidenmarknaden? jag är blond och när jag var i indien fick jag väääldigt mycket blickar och liknande ... är det samma sak i kina? Oj många frågor det blev men är så nyfiken!:)
  mvh louise

  SvaraRadera
 7. @Louise

  Snabba korta svar:
  - Du behöver vinterjacka i Beijing i februari.
  - Hur mycket shoppingpengar som går åt är helt individuellt. Håller du dig till billiga prylar kommer du långt på 3 000.
  - Det finns mycket både guld och silver, dock är jag inte insatt i prisläget. De gånger jag har köpt guld i Kina har det varit i Hongkong, och där är det billigt. Lite "off topic" kan jag nämna att en bekant nyligen köpte diamanter här i Beijing, och det var betydligt billigare än Sverige.
  - Sidenmarknadens handväskor kostar ca 50 till 500 beroende på kvalité.
  - I Beijing är folket vana vid västerlänningar, så de stirrar inte så mycket, även om det finns undantag.

  SvaraRadera
 8. okej tack för alla svaren!:) men finns det silver och guldsmycken på sidenmarknaden?:)föresten gillar verkligen din blogg då jag alltid har varit fascinerad av kina!:) mvh Louise

  SvaraRadera
 9. Varifrån kommer den här idén ? Har de kopierat ?
  (:-

  SvaraRadera
 10. @Louise

  På de översta två våningarna i Sidenmarknaderna finns lite "finare" butiker där jag tror det kan finnas både guld och silver. Jag har ingen aning om pris/kvalitén på dessa våningarna men de är betydligt mer "städade" än på de övriga våningsplanen.

  SvaraRadera