lördag 27 november 2010

Hälsa på hemma hos Mao


För drygt sextio år sedan så bodde och jobbade Mao Zedong i villan "Double Steams Villa" 双清别墅 (Shuāngqīng biéshù) som ligger precis nordväst om Beijing i kanten av de Västra Bergen 西山 i parken Fragrant Hills 香山.

I går letade jag mig hela vägen dit, och klättrade upp upp för de slingriga vägarna på bergssidan till Mao's residens, för att kl 16:15 mötas av skylten att villan stänger för besök kl 16:00!
Djä..ar sk..t! 他妈的, 他妈的! ☁☂

Jag drog en snyfthistoria för vakterna om att jag rest långt för att se just Mos's tillhåll och de gav med sig för mina tårar och öppnade porten och gav mig 10 minuter på gården. Dock fick jag inte gå in i husen.

Villan är inget extremt i sig, men jag tycker det på något sätt är lite mäktigt att tänka på vilken historiskt viktig händelse som utspelats här. Det var nämligen här inne som Mao Zedong på sommaren 1949 skrev ihop förberedelserna inför grundandet av Folkrepubliken Kina den 1 oktober samma år.

Jag utanför "Double Steams Villa" 双清别墅 där Mao Zedong bodde 1949.

Mao Zedong 毛泽东 och hans lärare Liu Yazi 柳亚子 utanför Double Steams Villa 双清别墅. Åter är 1949 och snart ska viktiga saker ske i den Kinesiska inrikespolitiken. Notera porten i bakgrunden som även syns på mitt photo ovan.

6 kommentarer:

 1. Du rör dig verkligen på historisk mark.

  SvaraRadera
 2. Det fantastiska i att besöka vissa byggnader eller platser är ju inte alltid hur de ser ut, utan många gånger den svindande känslan av vad som har hänt där historiskt. En av anledningarna till att jag gillar att läsa på om länder man besöker.

  Vill också tacka för vänlig och uppmuntrande kommentar på vår blogg! Det värmer. Vi begär som sagt inte att någon ska ta ställning i sakfrågan, men när man får så många onyanserade kommentarer är det skönt med kommentarer från människor som inser att det kan finnas mer än en sida av ett mynt.

  SvaraRadera
 3. 好样的,哥们,中文进步好多。
  ‘他妈的’,都会说了。
  Grattis

  SvaraRadera
 4. 谢谢你,哥们儿,
  你是谁?

  SvaraRadera
 5. vill tacka för mycket rolig och givande läsning! har under de senaste dagarna läst igenom hela din din blogg och måste säga att den har vart väldigt rolig att läsa! Tack så mycket och fortsätt så! Gärna mer om utelivet och restauranger som du besöker och folk du träffar, väldigt intressant.

  SvaraRadera
 6. @Christian,

  Tack för uppmuntrande ord. Jag väger in dina förslag när jag sätter ihop min framtida "mix".

  SvaraRadera