lördag 6 november 2010

Att placera en Tekanna


Det finns ju som bekant i alla kulturer en hel rad med etikettregler som det är mer eller mindre allvarligt att bryta mot. Jag tycker man ska följa dessa regler med måtta och sunt förnuft. Det blir lite löja om man tar för allvarligt på de etikettregler som bara den mest pålästa känner till.

I Kina finns det naturligtvis en hel rad med mer eller mindre begripliga etikettregler. Något som ger problemet en dimension till är att den Kinesiska kulturen är så stor att variationerna är påtagliga över landet. Har man vistats ett tag i en enskild Kinesisk stad och sedan tror sig veta hur det går till "i Kina", så kan man få en obehaglig upplevelse när man i nästa stad konstaterar att de inte har en aning om det som man nyss lärt sig. Dessbättre är ganska mycket universellt.

Detta inlägget tänkte jag ägna åt hur man INTE ska placera en tekanna på bordet.

Grejen är att man INTE ska placera tekannan så att pipen pekar mot någon av gästerna kring bordet. Detta räknas som mycket o-välkomnande och fult.
Varför då?, kan man undra. Det finns en rad olika historier varför och jag väljer att tro på den äldsta, och det roliga med den är att den inte ger att klart svar.

Det var den högt aktade Laozi 老子(Lǎozǐ) (grundaren av Taoismen, 道(dào)) och självaste Konfucius 孔子(Kǒng zǐ)(grundare av Konfucianism, 儒家(Rú Jiā)) som är deltagare i historien.

Konfucius bjöd Laozi på te och placerade tekannan med pipen mot Laozi. Laozi blev då skogstokig och kastade ut Konfucius och te'et. Ingen vet varför, men eftersom självaste Laozi tyckte det var katastrof, så är det säkert inte bra - och det lever kvar än idag. Skulle ni göra bort er på denna regel, så kan ni trösta er med att till och med Konfucius gjorde samma misstag.

Från denna vinkel är det INTE populärt att se en tekanna 茶壶(cháhú) om man är Kines.

5 kommentarer:

 1. Kul att du skriver om detta. Just denna etikettsregel fick jag lära mig när jag var i Kina första gången. Fast jag fick lära mig att om tepipen pekar mot någon betyder det att någon i den personens släkt ska dö... men det kanske inte stämmer?

  SvaraRadera
 2. Ja då finns det bara ett alternativ, när man sitter i ett sällskap kring de ofta runda borden, att rikta pipen mot sig själv.

  SvaraRadera
 3. Nu är inte Portugal så exotiskt som Kina men det kan var svårt att förstå "tänket" här också.

  Men det som förvånar mig är att människor inte förstår att det är kulturella skillnader som gör att vi utlänningar ibland uppför oss underligt eller totaltokigt. Inte att vi är elaka eller nonchalanta.

  I vår lilla by ser de på oss men roat överseende. Men de vet var de har oss och behöver inte vara rädda. Vi har bott här i 5 år och de har vant sig, lite i alla fall.

  SvaraRadera
 4. @Freedomtravel

  Det finns en hel rad olika historier som förklarar varför, och det gemensamma är att det inte år bra att peka på någon med tepipen även om anledningarna är olika.
  Den variant ni har hört har ju faktiskt ingen motsättning mot min. Det var kanske därför som Laozi blev så arg. ;-)

  SvaraRadera
 5. Skogstokig var ordet.... :-)

  SvaraRadera