fredag 21 augusti 2009

Censur i Kina - och i Sverige


Kina tillhör de länder som har den mest utbredda censuren av Internet. Nivån på censuren av Internet i Kina varierar över tiden mycket beroende på världs- och inrikespolitiska läget. Tidigt i våras var internet "relativt" öppet, men sedan började det successivt minskas steg för steg.YouTube spärrades i mars, de stora bloggarna försvann i maj och nu i juli försvann Facebook och Twitter. Händelser som påverkat nivån på censuren är tex årsdagen av tradgedin på Himmelska fridens torg och oroligheterna i Xinjiang.

Det finns olika vägar att ta sig runt internetblockeringen. Själv använder jag mig av en VPN-tjänst, vilket betyder att jag har en krypterad förbindelse med en dator som står utanför blockeringen - i mitt fall i USA.

För en del här i Kina är det mycket frustrerande att inte komma åt dessa sociala medier som nu är stoppade. Min roliga lärare, Jerry, beklagade sig om tragedin att han inte längre kommer åt YouTube och Facebook. Eftersom jag är en mycket vänlig människa tog jag med min dator (med VPN-klienten) till skolan och lät honom surfa en stund - och han skrek av glädje när Facebook kom upp på skärmen!

Censur förknippas normalt med diktaturer, men censur är mycket vanligare än så. Många länder (inkl. Sverige) censurerar internet. Vad som censureras varierar naturligtvis. Sverige använder huvudsakligen "Social Filtering" vilket betyder censur mot tex. barnpornografi. Det finns även förslag från våra tidigare ministrar (Ex. Ringholm och Bodström) att Sverige även ska censurera utländska spelbolag och trafficking. Inom EU diskuteras det om en global EU-censur mot tex. terrorism. Dvs censuren finns överalt, även i "politiskt korrekta" länder.

Så här glad blev min lärare när han äntligen kom in på Facebook (genom VPN)

Världens Internetcensur fördelat på olika kategorier. Klicka för större. Källa: http://opennet.net/

1 kommentar:

  1. Du kanske borde installera en sådan som du har på hans dator..? Då kanske har blir ännu gladare xD<33
    + Att han var ganska söt xD

    SvaraRadera