onsdag 12 augusti 2009

Taxi var som helst - när som helst


Har man varit i New York så kan man häpna över den abnorma mängden taxi-bilar som finns där. Det lär finnas ca 12 000 gula-taxi bilar i New York och det känns som de är överallt.
Det finns olika uppgifter på hur många taxi-bilar det finns i Beijing, men dem lägsta siffran jag sett är 60 000, dvs minst fem gånger så många som i New York. Framtidsplanen är att få ner antalet till 40 000 när tunnelbanesystemet är fullt utbyggt.

I princip kan man stiga ut på vilken gata som helst i Beijing, när som helst, och det kommer strax en taxi. Naturligtvis finns det irriterande undantag. Om det helt plötsligt börjar regna - och det gör det ju ibland - tenderar alla taxi-bilar att vara upptagna. Om man då vår vänta i 10 minuter på en ledig bil så känns det som en katastrof.

Prissättningen är ganska human. En startavgift på 10 RMB gäller för de första 3 kilometrarna. Därefter kostar det 2 RMB/km. Man kan röra sig i en stor del av innerstaden för under 20 RMB. Startavgiften ökar till 11 RMB och kilometerpriset till 2,40 RMB efter klockan 22. (Nattaxa)

En lite originell variant av mängdrabatt är att efter 15 km så ÖKAR priset till 3 RMB/km. Den logiska förklaringen till detta är att om man åker så långt så får troligen chauffören köra tillbaka med tom bil. Det perfekta körningen är alltså till flygplatsen som är så lågt att det ger långkörningstaxa plus att chauffören garanterat får en körning tillbaka - även den till den högre taxan.

Innan OS gjordes en insats att försöka lära taxichaufförerna prata engelska, men trotts det är det mycket sällsynt att någon förstår så mycket utöver kinesiskan. Se till att alltid ha en lapp på kinesiska med ditt resmål om du inte kan prata kinesiska. Kan chauffören prata bra engelska så brukar det sammanfalla med att taxametern är sönder och de föreslår ett betydligt högre pris än vad som är rimligt. Detta händer huvudsakligen kring Silkstreet och liknande turistplatser.

En inte helt ovanlig syn i Beijing. En stor del av alla bilarna är taxi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar