lördag 8 augusti 2009

Mycket viktig info om Skyskrapor


I ungefär 100 år har USA hållit nästa hela 10-i-topp-listan på världens högsta skyskrapor. Epoken varade fram till mitten på 90-talet då Kina började få fart på byggandet. På några få år knep Kina 6 platser på topplistan och idag finns fortfarande 6 av världens 10 högsta skyskrapor i Kina.

Beijing's högsta skyskrapa, World Trade Center Tower 3, med sina 330 meter, hamnar först på 12:e plats på Kina's topplista, men det finns ingen skyskrapa i hela Europa som är lika hög!
I Shanghai står Kina's två högsta byggnader jämte varandra på Pudong-halvön. Den nyligen färdigställda Shanghai World Financial Center som är 492 meter hög och JinMao är 421 meter.

Skulle man räkna takhöjd så är idag Shanghai World Financial Center världens högsta färdigställda skyskrapa, men spiran på Taipei 101 i Taiwan når förbi, även om dess tak "bara" ligger på 448 meter. Detta resonemanget blir strax överflödigt eftersom Burj Dubai (Dubai/Förenade Arabemiraten) snart är färdigställt med sina smått ointagliga 818 meter. Kina har märkligt nog aldrig officiellt haft världens högsta skyskrapa.

Jin Mao och Shanghai World Financial Center - Kinas högsta skyskrapor.

Beijings högsta skyskrapa, World Trade Center Tower 3, fotograferad inifrån Ritan Park

2 kommentarer:

 1. Något att fundera på: hur många skyskrapor finns det i Kina totalt? Jag vet inte exakt vilken standard man ska ha för skyskrapor, men även om vi sätter den till byggnader över 200 meter skulle Kina lätt komma upp i tusentals.

  Jämför man statsbilden i Kina med exempelvis USA så verkar Kina ha mer skyskrapor. Det är ju rätt imponerande.

  SvaraRadera
 2. Det finns ingen klar definition för vad som är en skyskrapa. Den kanske vanligaste är en höjd på 500 fot, dvs 150 meter. Andra mer luddiga definitioner är tex när vindlasten är den dominerande dimensioneringslasten, eller helt enkelt ett hus som sticker upp märkbart i statsbilden.

  Om vi håller oss till 150 meters definitionen så finns det ca 540 st färdigställa i Kina och ytterligare ca 150 som är pågående konstruktioner.
  (enligt http://skyscraperpage.com/)

  SvaraRadera