måndag 31 augusti 2009

En månad kvar...


En månad kvar till den stora dagen - Folkrepubliken Kina's 60-årsdag den 1:a oktober, vilket även är Kinas nationaldag.

Det kommer minst sagt att bli extremt mycket folk i centrala Beijing den dagen. Jag misstänker kaos. Det kommer då även att vara otroligt mycket poliser och vakter på plats för att hålla ordning på folkmassorna, och försöka se till att mina misstankar inte blir verklighet.

Det pågår på alla fronter förberedelser inför vad som ska komma, och inför jubileet så har polisen större övningar en gång i veckan fram till dagen-D. I fredags kväll var det dags, och då spärrades hela södra delen av Wangfujing av (den del som är gågata). Alla butiker och restauranger fick stänga(!), och det var extremt mycket poliser och vakter överallt. Det kändes väldigt konstigt att se denna gata nästan folktom en fredagskväll. Gågatan Wangfujing är Beijing's mest kända gata och kan möjligen kallas Beijing's svar på Time Square, så det är inte vilken hutong som hällts som stängdes av - och då bara i övningssyfte!

Tidigt på lördagsmorgonen startades sedan en mycket storslagen repetition av de kommande parraderna på Himmelska fridens torg där 200 000(!) personer deltog. Hela torget och närområdet var avstängt i ett dygn fram till söndagsnatten för övningen. Taxichaufförerna hade stora problem att förklara för sina förväntansfulla turist-passagerare att de tyvärr inte kunde besöka torget i lördags.

"Beijing Weather Modification Office" (känn på det namnet) arbetar hårt med förberedelserna för att se till att det inte regnar när president Hu Jintao ska hålla sitt tal och den stora militärparraden pågår den 1:a oktober. Kemikalierna som används för att påverka regnet påstås inte ställa till någon miljöskada:
"...the amount used in rain reduction is small, which causes no harm to the environment or humans..."
Tekniken är beprövad i Beijing och användes tex vid invingen av de Olympiska spelen förra åter.

Polislinjen vid norra delen för avspärrningen av Wangfujing

Vaktstyrka på väg mot övningsavspärrningen

3 kommentarer:

 1. Hmm.. jag kan tänka mig att miljöpartiet skulle gå i spinn här om någon föreslog att sprida kemikalier för att få solsken. För att inte tala om reaktionen om man stängde av drottninggatan i Stockholm för en polisövning...ujuj

  SvaraRadera
 2. Förresten Krister, jag kom att tänka på en sak. Vad vet "mannen på gatan" i Kina om Sverige och norden? Har vårt anspråkslösa hörn av världen gjort någopt avtryck där borta. Tja, förutom J-O då.

  Ha en strålande dag.
  Tony G

  SvaraRadera
 3. Hallå Tony,

  Det är extremt varierande. Mannen på vischan vet inte ett smack, och de bildade i storstäderna vet ibland förvånande mycket. Troligen mer än vad vi västerlänningar vet om motsvarande "miniland" i Asien. De kan ibland räkna upp några Svenska företag och artister.

  Hur många företag eller artister från tex Filippinerna eller Vietnam känner en normal västerlänning till? Eller från Kina?

  Ibland förväxlas Sverige med Schweiz, så jag får höra att de känner till våra klockor och banker när jag berättar att jag är svensk.

  SvaraRadera