måndag 24 augusti 2009

Beijing - En stad med ringvägar


En del städer har en ringväg. Ytterst få städer i världen har flera. I Beijing planerar man för den 7:e. En bloggkollega skrev för ganska länge sedan att Beijing är en stad byggd för bilar - och det stämmer verkligen. Ringvägarna gör ett fantastiskt jobb för bil-logistiken. Nu är det kaos ibland ändå, men det hade rimligen varit betydligt värre utan ringvägarna.

Ringvägarna räknas inifrån Beijing's centrum (Himmelska fridens torg) och utåt, och börjar med nummer 2(!) innerst och slutar med nummer 6 som går utanför den internationella flygplatsen och i princip omsluter hela Beijing. 1:a ringvägen finns idag bara i teorin av en serie gator, men det är ingen riktig ringväg och namnet har inte används på länge. Om den 7:e ringvägen blir verklighet så kommer den bli så stor att den troligen går utanför "kommun"-gränsen.

Ringvägarna utgör också ett mycket bra system för att grovt beskriva platser och positioner utan att man behöver kunna den exakta adressen. Säger jag att min skola ligger vid östra 2:a ringvägen eller att den Olympiska parken ligger vid norra 4:e så har de flesta ganska klart för sig ungefär var det är.

2:a ringvägen är 3,3 mil lång och den 6:e är hissnande 20 mil - så det är rejäla avstånd det handlar om. Det är sällan jag rör mig utanför den 4:e ringen.

Översiktsbild av Beijings ringvägar. En typisk turistkarta brukar täcka in ca 5:e ringen

Östra 2:a ringvägen (东环)

2 kommentarer:

  1. Det finns en likhet med Amsterdams kanaler.

    Avseende ringvägar / kanaler.

    SvaraRadera