söndag 2 augusti 2009

Vad kostar en öl i Beijing?


Jag får ofta frågor om vad olika saker kostar i Beijing. Detta är en svår fråga eftersom att Beijing verkligen är kontrasternas stad. Här finns ytterligheter vad det gäller kvalitet och priser på allt. Dvs en vara kan kosta nästan vad som hällts beroende på i vilken miljö du köper den.

Några exempel: (1 RMB är idag aningen mer än 1 SEK)
En öl, som rubriken nämner, kostar 2-5 RMB på ett lokalt "hak" och 30-70 RMB på de fina västerländska ställena.
Ett hotellrum kostar 100-300 RMB för enkel, men acceptabel, standard och 1 000-3 000 RMB på lyxhotellen.
Fotmassage kostar 20-30 RMB på en enkel frisörsalong och 100-300 RMB på de fina ställena.
En maträtt kostar 10-40 RMB på en "normal" kinesisk restaurang och 70-300 RMB på västrestaurangerna.
Ett paket cigaretter kostar 2-5 RMB för enkla kinesiska märken och 20-200 RMB för de kinesiska fin-märkena.
En tröja kostar 20-50 RMB för en lokalt producerad "noname" eller kopia och en västerländsk märkeströja kostar betydligt mer än i Paris eller London.

Det går att hitta både billigare och dyrare varianter på ovanstående, men se det som ungefärliga riktpriser. Överlag kan man säga att det som är lokalt kinesiskt är i våra ögon mycket billigt, och importerat dyrt.

En vara där priset inte varierar inom Beijing/Kina, och som har blivit en global måttstock för prisnivåer i olika länder är priset på en BigMacMcDonald's. Här ligger Kina nästan på världens lägsta nivå, bara aningen över billigaste Malaysia.

Även att det går att hitta mycket billiga saker i Beijing läste jag nyligen en artikel om att en "normal" expat (en person som temporärt lever i en annan kultur/land) lever dyrare i Beijing än i många stora väststäder. Jag har förståelse för att det blir så eftersom det är lätt hänt att man kostar på sig lite av den lyx som finns tillgänglig i överflöd - och då kostar det!

BigMac-Index 2009 i USD för ett urval av länder enligt Economist.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar