onsdag 26 augusti 2009

Qixi Festival (eller Kinesisk Valentine's Day)


För mycket länge sedan så var den Himmelska Kejsarens sju döttrar och besökte jorden. De passade på att bada i en flod. Nu råkade den föräldralösa hedern Niulang se dem bada, och han beslutade sig för att vara lite rolig. Han tog nämligen deras kläder som låg vid strandkanten och gömde dem.

Det föll på den sjunde och vackraste dottern, Zhi Nu, att be honom lämna tillbaka kläderna medan de andra stannade kvar i vattnet. Hon lyckades få tillbaka kläderna men det gick så illa så att Niulang fick se Zhi Nu naken. Eftersom han sett henne naken så betyder det ovillkorligen att de måste gifta sig - vilket de gjorde. Det blev ett mycket lyckligt, men kortvarigt äktenskap.

Den Himmelska Kejsaren blev nämligen inte helt nöjd med sin dotters val av man, så i vredesmod placerade han dem båda på var sin stjärna, och lät den bara träffas en gång om åter.

Det finns många varianter av denna sagan, men resultatet är i alla fall att den sjunde dagen i den sjunde månaden (i månkalendern) så firar Kineserna Qixi Festival, 七夕节 (qīxījié). Det råkar vara idag, och det är även denna dag som Niulang får träffa Zhi Nu.

I praktiken är det ungefär som vår Alla Hjärtans Dag, dvs en kommersiell dag där det säljs en massa choklad och blommar som alla förälskade par ger till varandra. Många shoppingcenter och restauranger har speciella erbjudande och jippon - Mitt hotell bjuder på kaffe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar