söndag 30 augusti 2009

iPhone snart officiellt till försäljning i KinaMin lilla följetång i våras om iPhone till Kina tycks nu ha fått sitt slut.

China Unicom (en av Kinas tre stora mobiloperatörer) har nu avtalet färdigt med Apple, vilket betyder att iPhone snart börjar säljas officiellt i Kina. Sedan länge har det gått att köpa iPhone's som är importerade från Hongkong eller USA på elektronikmarknaderna, men hittills inte i Apple's egna butiker.

Ryktena säger att försäljning startar "tidigt Q4" dvs oktober, och att China Unicom initialt har köpt 5 millioner enheter för lanseringen. Eftersom att antalet mobilanvändare i Kina är långt mer än dubbla hela USA's befolkning så är det naturligtvis ett jättelyft för alla iblandade att avtalet är på plats, även om den större delen av mobilförsäljningen i Kina är av enklare och billigare modeller.

Det tycks bli den äldre iPhone 3G och INTE den nyare iPhone 3GS som lanseras, och då utan WLAN för att senare komma med Kinas egna trådlösa standard WAPI.

5 kommentarer:

 1. Haha.. att se herr ordförande själv med en iPhone i handen på displayen var onekligen ganska skojigt. Betyder det att Kineserna börjar få lite distans till sig själva?

  /Tony G

  SvaraRadera
 2. Tjena Krister!

  Jag var i Beijing själv för några månader sedan, skulle arbeta på en skola som engelsklärare men när jag väl var där så rev dom i stort sett mitt kontrakt och ville ge mig ett annat.

  I vilket fall som helst - jag tänkte att jag skulle passa på och köpa en telefon när var där och köpte därför en Iphone 3gs av Apple inne i det gigantiska elektronikvaruhuset du har nämnt i ett nyare inlägg. Jag märkte genast att WLAN fanns, men jämfört med min kinesiska kompis så kunde jag för det mesta inte hitta Burger King's eller McDonalds WLAN t.ex., tror du det beror på att de tydligen har WAPI och inte det vanliga "WLAN'et"?

  Funderar på om man kanske kan byta ut sin telefon mot en nyare modell nu när jag kommer dit igen vid årsskiftet. Får kolla upp det!

  Grym blog, mad props till dig. Kommer som sagt dit vid årsskiftet, ingen aning om hur länge du stannar men vem vet, vi kanske ses!

  SvaraRadera
 3. Hej Matthias,

  Välkommen till Beijing igen!

  Jag har ingen aning om din WAPI-fråga, men det kan ju vara tänkbart. Dock så har ju nästan alla andra "västrestauranger" "vanligt" WLAN, och där lär din telefon troligen fungera.

  SvaraRadera
 4. Oj! Det är vad jag kallar ett snabbt svar, hehe.

  Det ultimata skulle vara om det går att uppgradera telefonens firmware på något sätt när man är där så att man kan få tillgång till båda två, man kan ju alltid hoppas. Men rent generellt sätt så funkade Iphonen mycket sämre än hans skruttna gamla Nokia överallt både när det gällde räckvidd och signalstyrka, konstigt om du frågar mig.

  Tack för svaret! Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 5. Hej! Tack för en jättebra blogg. Mycket intressant läsning. Jag har just kommit till Beijing för att arbeta i några månader.

  Jag funderar på att köpa mig en iPhone men har några funderingar om man ska göra det i Kina:

  1. Priset, vad kostar de? Jag var och tittade på Apple Store och de var nästan dyrare än i Sverige.

  2. Tekniken, är det något som skiljer jämfört med de svenska varianterna?

  3. Var köper man dem bäst i Beijing? Jag har ännu inte varit vid elektronikmarknaderna.

  Tack på förhand!

  Mvh Henrik Alvstråle
  (henrik[2]alvstrale.se)

  SvaraRadera