torsdag 27 augusti 2009

Lite annorlunda Kö-system


Man kan lätt få bilden av att det inte finns någon form av kösystem i Kina. Då och då kommer det Kineser och tränger sig in precis framför en när man snällt och fint köar för något.

Det är inte så att det inte finns kö-system. Det är helt enkelt så att reglerna är lite annorlunda i Kina. Finns det en ledig plats i en kö så får man ta den. "Ledig plats" betyder ungefär att det är möjligt att klämma sig in mellan två personer. I praktiken innebär det att man måste stå mycket tätt mot personen framför, annars har man ju lämnat en ledig plats som är fri för någon annan.

En världs-etablerad tunnelbane-standard är att men står i kö vid sidan av tågets dörrar och väntar först på att de som ska gå av gör det, och SEDAN kliver man på tåget. Denna regel finns teoretiskt i Beijing, men följs inte till 100% - inte ens till 50%. Det finns käcka vakter som försöker lära Kineserna dessa regler, och som även fajtas med att få Kineserna att stanna bakom den gula linjen som finns på de stationer som ännu inte har täckta väggar mellan perrongen och tåget.

Jag tror: "Mission Impossible". Det är mycket svårt att ändra på Kinesiska beteenden.

Tunnelbanevakt som försöker lära Kineserna av- och på-stigningslogistik och som har järnkoll på om någon trampart på den gula linjen.

2 kommentarer:

  1. Fast för två år sedan var de riktigt duktiga på det men jag blev besviken nu i veckan-alla bara knödde!

    SvaraRadera