fredag 21 maj 2010

Kinakännare?


På grund av denna blogg så får jag väldigt många roliga frågor om allt möjligt som har med Kina och Beijing att göra. Alltid lika roligt när jag kan hjälpa någon, även om jag långt ifrån alltid lyckas. Ibland är frågorna över min nivå, och det är inte alltid jag lyckas konsultera någon som vet. Många betraktar mig som en riktig "Kinakännare" som vet "allt" om detta landet, vilket naturligtvis absolut inte är fallet.

Jag har levt 8 år i ett Kinesiskt hem med Kineser, och bott två år i Kina, så visst har jag en ganska hygglig baskunskap jämfört med den stora massan av "icke-Kineser", men i det stora hela har jag naturligtvis bara skrapat lite på den yttersta ytan av detta GIGANTISKA ämne. När man befinner sig här på plats i Kina omgiven av Kineser så använder man garanterat inte titeln "Kinakännare", även om man ur många västerländska ögon är just det - och kan tyckas tagit mig den rollen med denna blogg.

En roligt kategori av "Kinakännare" som man stöter på då och då är de som gjort sin första tjänsteresa till Kina, och varit några dagar "på plats" och därefter kommer hem och vet "allt" om Kina. På ett tidigare jobb hade vi ett extremfall av dessa experter, och han hade varit 1 dag(!) i Kina, men lyckades uppenbarligen skaffa sig en rejäl erfarenhet under dessa timmar. Vi kollegor fick många fikabords-lektioner efter den resan.

Min goda vän Urban som driver Connect2China skrev för ett tag sedan om ämnet "kinakännare", och han avslutade med vad han kallar ”djungelordspråk”:

#1 En kinakännare sitter aldrig i Sverige och har synpunkter.

#2 En kinakännare kan alltid prata kinesiska, annars måste man lita på en tolk som även (nästan garanterat) har en annan agenda än vad du tänkt dig och översätter därefter.

#3 En kinakännare kallar sig aldrig expert. Nästan så att ju längre man vistas här desto mindre vet man.

Det finns många "experter" här på nätet som faller på samtliga dessa punkter.

7 kommentarer:

 1. Så rätt, så rätt! Men du kan väl kalla dig "Kinainspiratör" som bistår med råd och tips och lockar till att besöka detta väldiga land?
  Och det är ju första tiden i ett nytt land man SER saker - efter ett tag är det ju "bara så det är"...
  Så fortsätt att ge goda råd - och genom att leta svar på frågor man får så lär man sig ju ÄNNU mer!

  SvaraRadera
 2. "Kinakännare" är en titel som föreläsare använder i marknadsföringssyfte.

  SvaraRadera
 3. Hej Krister!

  Tänkte bara tipsa om att nu har visitsweden gjort en sajt på kinesisika. Nu kan dina kinesiska vänner få lära sig mer om Sverige.

  http://www.sweden.cn/

  SvaraRadera
 4. 有意思的,谢谢你。我给他们看。

  SvaraRadera
 5. Gokväll Krister!

  Tyvärr kan inte jag kinesiska så svaret på kommentaren säger mig ingenting. Du får gärna översätta till svenska.

  SvaraRadera
 6. "Intressant, Tack. Jag ska visa dem"

  SvaraRadera
 7. Det är fantastiskt att bloggar finns. Hittade just hit för jag googlar på om att bo i Beijing. Min man är i rekryteringen för ett jobb i Beijing och det är kul att läsa om stort och smått inför ett ev beslut om flytt.

  SvaraRadera