tisdag 25 maj 2010

Livet efter detta


Som den som följt min blogg troligen redan vet så bor jag i Beijing, och pluggar Kinesiska på heltid. Jag kombinerar detta med att försöka resa en del, och naturligtvis försöker jag roa mig så mycket som möjligt. En ganska behaglig tillvaro med andra ord.

Jag lär ju troligen inte bli kvar här på skolbänken hela livet, utan det är realistiskt att anta att jag kommer att göra något annat i "Livet efter detta".

- "Vad ska du göra när du pluggat färdigt?"
...är en fråga jag av naturliga skäl ofta får.

Det helt ärliga svaret är att jag inte vet ännu, och jag ägnar inte så mycket tid för att planera det heller. Jag har däremot bestämt att jag ska "slutföra" min språkutbildning så att jag ganska ledigt kan prata Mandarin (Kinesiska) innan jag startar några tyngre andra aktiviteter. En vild gissning är att detta kan ta typ ett halvår till. Nu blir det ju aldrig som man tänkt sig, så dyker det upp något riktigt lockande kanske jag ändrar mina planer.

Ibland funderar jag på att starta något eget bolag här i Kina, och ibland går mina tankar mot att återgå till att vara anställd - så allt är tänkbart. Både i Kina och i andra länder. Jag är öppen för mycket.

Har ni några affärsmässiga idéer där jag skulle kunna passa in så är ni mycket välkomna att kontakta mig. Mitt yrkesmässiga livsförlopp kan ni hitta här.

5 kommentarer:

 1. Hur länge är det du har läst nu, och i vilken takt? Läser själv i Taiwan, 15 timmar i veckan, och har gjort det sedan september förra året... Har haft en del strul sedan jag kom hit så jag har inte riktigt kunnat fokusera på studierna så mycket som jag hade velat. Tycker ändå att kinesiskan har satt sig ganska så bra, även om det är lite omständigt med dom traditionella tecknena. Roligt är det hur som helst, så jag lär nog stanna ett tag här om jag får möjlighet till det. Nu bär det av hem till Småland i ett par dagar i alla fall, så får studierna vänta till andra veckan i juni :)

  SvaraRadera
 2. Hej, du kan ju bli Maud Olofsson assistent:

  http://www.svd.se/opinion/kolumnister/olawong/rena-kinesiskan-for-olofsson-i-kina_4764307.svd

  Hon, och troligtvis alla andra svenska politiker , behöver din hjälp ;-).

  /Henrik

  SvaraRadera
 3. @K
  Jag har läst i totalt ett år på heltid, men eftersom jag rest en del har det blivit ca 33 effektiva veckor. Dock är jag ingen språkperson så det går nog att lära sig fortare om man är språkbegåvad.
  Lycka till med ditt projekt.

  @Henrik
  Det är ju inte bara inom politiken som svenskarna har luckor i sina Kinesiska språkkunskaper. Därför så har jag ganska hög förhoppning att min språksatsning ska komma till nytta.

  SvaraRadera
 4. En guidebok kan du skriva, tycker jag. Bara i bloggen finns det en heldel intressanta matreial som kan vidare utvecklas och du har säkert mängder av detaljerad "rå varor" som är kända här hemma. Journalisterna som rapporterar från Kina är för politiskt korrekta. Det räcker att CNN, BBC... finns. Jag tror att du kan göra mycket mer än de.

  SvaraRadera
 5. @Petter
  Angående "politiskt korrekt" så är det intressant att i västvärden är det politiskt korrekt att skriva så mycket negativt som möjligt om Kina. Det märks inte minst de få gångerna jag gör politiska inlägg som är Kina-positiva - då blir det fart i kommentarsfältet. Se tex:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/01/vardagsdiktatur-i-sverige.html

  SvaraRadera