torsdag 6 maj 2010

Wuliangye - Mer dyr sprit


När man kommer till Kina så lär man sig snart att "lyx-spriten" heter Moutai, 茅台酒, och det är onekligen den mest kända sorten. Men utöver Moutai finns det naturligtvis en hel del annat, och den kanske största konkurrenten heter Wuliangye, 五粮液, och som namnet tydligt antyder så är den gjord av 5 sorters spannmål.

När man kommer in i "fina" spritbutiker i Kina så kan man häpna över prislapparna om man inte är van att se dem. Många kanske tycker det är extremt när man på t ex flygplatser hittar Fransk Konjak för 10 000 SEK/flaska. De kinesiska sorterna springer lätt iväg till betydligt högre belopp.

Både Moutai och Wuliangye har även flaskor från bara några få 100-lappar, men det är roligare att skriva om de dyrare sorterna. Wuliangye's dyrare sorter har ofta mycket extrema flaskor (...och Moutai har mycket extrema lådor till sina flaskor). Ofta är flaskorna i form av olika djur, och jag kan tänka mig att många flaskor hamnar som prydnadssaker i stället för att drickas. Typiska gåvor som passar bra i denna korrupta miljö.

Personligen tycker jag inte att varken Moutai eller Wuliangye är speciellt gott. Jag har dock inte smakat de extremt dyra varianterna. Detta brännvin är något ofrivilligt ont man tvingas dricka när man blir utbjuden av Kineser på finare ställen.

Denna flaska Wuliangye med "drak-look" går på 28 888 RMB, vilket idag är mer än 30 000 SEK. Notera att Kinesernas fixering vid siffra 8 går igenom även på prislapparna.

Denna typ av flaskor (häst) är vanlig för de de dyrare modellerna av Wuliangye. Prislappen säger 98 800 RMB (105 000 SEK).

Här är en riktigt extrem 72%:ig variant av Wuliangye kostar 118 000 RMB som med dagens valutakurs kostar 126 000 SEK.

4 kommentarer:

 1. Är det sprit av typen Vodka eller är det något som är mer likt Conjak, Whisky, Grappa...eller något sådant?

  Hörru Krister, är det möjligt för dig att lägga upp små filmklipp här på sidan? Det vore kul att se lite exempel på liv och rörelse i Beijing. Om inte annat kan du väl lägga upp ett klipp på när du har uttalsövningar på skolan. ;o)

  SvaraRadera
 2. Av det du nämner så är det mest likt Vodka, men är mer smakrik - oftast i negativ bemärkelse.

  Det är tekniskt sett inga problem att lägga upp filmklipp här. Jag har övervägt om jag är modig nog att lägga upp en Kinesisk monolog av mig själv, men jag tvekar ännu. Jag är ju lite perfektionist, och tänk vilken skandal om mitt uttal inte blir perfekt. ;-)

  SvaraRadera
 3. Hej Krister utbildningen på varvsholmen i kalmar
  häsar och tackar för en intresant blogg
  ps Janne
  MVH
  AW

  SvaraRadera
 4. Hej på er,
  Trevligt att ni har "hittat hit". Hälsa alla jag känner.
  Exakt i samma lokal där ni nu sitter (på Varvsholmen) hade jag mitt kontor i flera år.
  Mvh

  SvaraRadera