tisdag 11 maj 2010

Multipla medborgarskap


Jag får då och då frågor om vad som krävs för en Kines att få Svenskt medborgarskap, och jag har faktiskt även fått den omvända frågan. Dessvärre har jag inte kunnat svara på dessa frågorna då jag inte har några riktiga erfarenheter i ämnet.

Nu har jag dock glädjen att berätta att jag läst på lite. Om du vill ha ett flexibelt "globe-trotter"-liv så ska du göra enligt följande:

Se till att bli född på en Engelsk båt...
...som ligger för ankar i en Amerikansk hamn...
...och att din Pappa är Kines...
...och att din Mamma är Turk.

Om du vidtar dessa enkla åtgärder så kommer alla fyra länder att acceptera ditt medborgarskap. Detta på grund av de lite speciella regler som gäller för båtar (och flygplan)

Teoretiskt kan du alltså från födseln få fyrdubbla medlemskap, men det kräver lite administration. Det finns även teknikaliteter som t ex att Kina inte accepterar multipla nationaliteter, men det kan man nog komma runt på något vis.

Bilden är tänkt som en instruktion. Skriv ut den, och iscensätt situationen, så är du på god väg att få fyra nationaliteter.

3 kommentarer:

 1. Jag fick ett iranskt medborgarskap i "bröllopspresent"...inte så attraktivt men det är bra de gånger jag åker dit. Kan röra mig fritt i landet, betalar "iranska" priser(för icke-iranier kan det kosta 10 ggr så mycket). Annars är det mest kuriosa att visa och ha som Talking Piece..
  Och jag fick behålla det då jag skilde mig! På ambassaden sa de ungefär som att "en gång iransk(av födsel eller ingift) - alltid iransk.

  SvaraRadera
 2. Kina accepterar inte ens DUBBELT medlemskap.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle möjligen kunna tänka mig lite krångel med alla dessa medborgarskap, om jag kunde garanteras fler liv och någon sorts gloning. Annars får det vara bra som det är.

  Tack för kommentaren hos mig ang skyskrapor av betong. Jag har skrivit ett litet svar till dig på bloggen. Ta gärna del.

  SvaraRadera