lördag 1 maj 2010

Mao får sällskap av landsfadern


Den 1:a maj är en av de tre stora högtidsdagarna i Kina (utöver nyårsafton och nationaldagen). Liksom de övriga stora helgerna så är de flesta lediga några dagar, så det betyder att det är mycket resande, och mycket Kineser vid turistmålen.

Högtiden till ära är det lite tradition att Mao Zedong får sällskap på Himmelska fridens torg. Ett stort porträtt på 孙中山, Sun Zhongshan, har rests i södra delen av torget. (Mao hänger på Tiananmen i norra delen). Nu tittar de stora herrarna rakt på varandra i var sin ende av det stora torget.

Sun Zhongshan är kanske inte så känd för den stora massan utanför Kina, men här är han en minst sagt högt respekterad och känd person och kallas något så fint som 国父,(guófù) som betyder "Landets Fader". Sun Zhongshan var huvudperson i revolutionen och avskaffandet av Kejsaren 1912, och blev i samband med det Kina's första president.

En politisk tolkning av detta porträtt kan vara att visa den goda relationen som råder med Taiwan, och en djupare mening att visa att Taiwan historiskt tillhör Kina. (Sun Zhongshan finns tex avbildad på Taiwan's pengar)

Jag framför det nytillkomna porträttet på "Kinas fader" 孙中山, Sun Zhongshan som finns i norra delen an Tiananmen-torget. (Himmelska fridens torg)

2 kommentarer:

  1. En fråga ;
    Är Sun Zhongshan's porträtt lika stort som Mao Zedong's ?

    SvaraRadera
  2. Inte lätt att se eftersom de är ganska långt ifrån varandra, men jag skulle gissa att de är ungefär lika stora.

    SvaraRadera