söndag 16 maj 2010

Överetablering av Massage


Jag har med på min "Beijing-10-i-topp"-lista att man ska passa på att gå på massage om man är i Beijing.

Att hitta massage-ställen här är MYCKET enkelt. (I alla fall om man kan läsa Kinesiska skyltar). De finns verkligen överallt. De är så många att det är lätt att tro på en överetablering. Jag roade mig med att räkna hur många massage-ställen som det finns längs gatan precis utanför min dörr, och det visade sig vara 9 stycken som jag i princip kan se från ett och samma ställe. Skulle jag sedan börja räkna i hutongerna och tvärgatorna så lär det bli en hoper till. Jag bor inte på något sätt i ett turistområde, utan i ett mycket "Kinesiskt" kvarter. Möjligen finns det lite extra mycket just här, men i någon mån är det representativt för staden.

Av dessa 9 ställen så är det ingen som når upp det det jag skulle klassa som "fint" ställe - men vi talar om en helt annan prisnivå. Här behövs inte någon 100-lapp för en timmes fotmassage, utan några 10:or räcker. Två av ställena (nr. 5 och 8) är av uppenbar "red-light"-karaktär.

Fågelperspektiv över 朝内北小街 (Chaoneibeixiaojie), där massage-centerna närmast mitt hem är utmärkta. OBS - Norr år vänster.

Bilder över de 9 massageställen som ligger på min gata precis utanför min dörr. Överetablering?

5 kommentarer:

 1. I Beijing såg jag många skyltar där det stod "Blind Massage" eller "Massage by blind expert"... är det vad jag tror att det är? Blinda massörer?

  SvaraRadera
 2. Det ska vara det, men även om det skyltas om blind massör, så är det inte säkert att han är blind på riktigt.
  Många tror att grejen med blinda massörer är att de är extra bra på grund av de har bättre utvecklad känsel i händerna.
  Nu är dock historien bakom de Kinesiska blinda massörerna något helt annat. När Kejsarna skulle bli masserade så var det inte acceptabelt för vanligt folk att se Kejsaren avklädd, så endast blinda massörer fick stå för den kejserliga massagen. På grund av detta fick de blinda massörerna hög status, och det lever fortfarande kvar.

  SvaraRadera
 3. Intressant! Tack för informationen! :)

  SvaraRadera
 4. Hej Krister !

  Det är jätte roligt att läsa din blogg, jag älskar Kina. Det skulle vara intressant att kunna träffa dig och få mer införmation om Kina?
  När kommer du till Kalmar förresten?
  Varma hälsningar från Kalmar Elisabeth

  SvaraRadera
 5. Hej Elisabeth

  Jag är faktiskt i Kalmar just nu i några dagar. Skriv ett mail till mig, så får vi se vad vi kan göra.
  krister.blomberg@larmgatan10.se

  SvaraRadera