torsdag 13 maj 2010

Personalmöte


Många företag i Kina startar arbetsdagen med att samla hela personalstyrkan till ett "morgonmöte". I t ex servicenäringen (restauranger, frisörer etc) så är detta mycket påtagligt eftersom att man som kund ibland kan bevittna mötet. När lokalen är för liten så hålls mötet på gatan utanför.

Vanligen ställs personalen upp fint i "X-led-linje" (som jag vill minnas att det heter på svenskt militärt språk), och sedan håller chefen något tal medan personalen ointresserat tittar åt något annat håll.

Det finns en del ställen där det på "morgonmötet" hålls gemensam gymnastik och till och med dans och sång förekommer. I dessa fall så blir "team-building"-inslaget naturligtvis betydligt mer framgångsrikt än på det (mer vanliga) strikt militära mötet.

Här är det personalgenomgång i militär anda på teppanyaki-restaurangen "Tairyo".

Här är det en frisörsalong som har sitt personalmöte med båda dans och sång, och alla deltar engagerat. Notera hur mycket personal det faktiskt jobbar i en "vanlig" frisörsalong.

4 kommentarer:

 1. Klippte mig i Shanghai (för RMB 58 eller nåt sånt) förra året och då var det minst fem personer inblandade från det att jag gick in i salongen tills jag lämnade den.

  SvaraRadera
 2. Det ser lite roligt ut när dom står ute på trottoaren .
  Tycker dom inte att det är pinsamt ?

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte de upplever det som pinsamt. Detta är något helt "vanligt" som väldigt många gör dagligen, så de flesta tycker nog inte det är så konstigt.

  SvaraRadera
 4. Inte ens gemensam hopprepshoppning verkar vara konstigt eller pinsamt. I dag såg jag tio anställda i likadana skjortor leka på gatan utanför sin butik i Zhuhai.

  SvaraRadera