fredag 14 maj 2010

Måttsydda kläder


Att sy upp kläder i Kina är naturligtvis betydligt billigare jämfört med i västvärden, och kan vara en trevlig sak att göra om man är på besök.

I stort sätt så kan alla som säljer tyg även ordna med sy-arbetet, även om kläderna ofta sys på något annat ställe. Enklas för korttids resenären är att anlita någon av dem som finns på turistmarknaderna - typ Sidenmarknaden. Vill du köpa ännu billigare får du vara ett steg äventyrligare, och gå in i någon "vanlig" lokal tyg-handlare som du hittar om du promenerar runt på stan - men då måste man naturligtvis ta sig förbi språk-barriären. Tänk på att lägga beställningen med några dagars marginal till din hemresa.

Det finns tyger i alla prislägen, så det är svårt att ge en detaljerad prisbild, men man kan få en fin kavaj för en några hundra-lappar. På de "lokala" ställena är sy-arbetet så billigt att du i princip bara betalar för tyget, och så blir arbetet ett mindre %-påslag. Priset är definitivt förhandlingsbart.

Ska man vara lite ord-snobb-pedant så är mycket av det man köper "Måttsytt" och inte "Skräddarsytt" (många kallar allt "personligt" som sys upp för "Skräddarsytt"). Den vanligaste varianten är alltså att de mäter upp dig, skickar iväg beställningen till en skräddare, och slutligen en justering om det inte blev bra - men naturligtvis finns alla varianterna, och skillnaden är mest akademisk. Jag tycker den största fördelen jämfört med att köpa färdig konfektion är att man kan välja fritt i en oändlig mängd tyg-varianter.

Olika kostym-tyger hos min "lokala" tyg-handlare som ligger på Chaoyangmen Inner Street, 朝阳门内大街

Anna, som tittar på klänningstyg hos en av de stora tyghandlarna på Wangfujing, 王府井.

8 kommentarer:

 1. Hej
  Jag tänkte få en kostym uppsydd när jag är i Beijing. Vilken skräddare har du använt dig av? Har du några andra tips? Jag läste detta på lonelyplanets forum:

  "The Silk Market is the last place you'd want to go to get a custom suit made, well...one that you'd be OK wearing in public. Please don't waste your time or money there."

  Så att gå Sidenmarknaden verkar inte vara någon bra ide?

  -Tobias

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig använt skräddarna på Sidenmarknaden. De skräddare som jag använt är att klassa som väldigt lokala, och inte så lätta att beskriva vägen till.

  En bloggkollega till mig har mycket goda erfarenheter av en skräddare på turistmarknaden "Yashow". Se:
  http://livetipeking.blogspot.com/2010/01/sista-besoket-hos-skraddaren.html

  SvaraRadera
 3. Vi åker till Beijing om några veckor. Är det svårt att hitta damkläder i modell större?

  SvaraRadera
 4. Jag är ledsen att säga att jag vet väldigt lite om detta. I princip ingenting.
  Jag har två kvinnliga bekanta som är mycket långa, och en av dem köper mycket kläder som passar, och den andra hittar ingen som passar.
  Överlag är turistmarknaderna anpassade efter oss västerlänningar, men om de har sk "modell större" har jag inte reflekterat över.

  SvaraRadera
 5. Tack Krister!
  Jag har kommenterat hans inlägg, ska se om jag hittar dit. Dina lokala skräddare råkar inte ligga nära din pub? Så du kan peka oss i rätt riktning ;)

  SvaraRadera
 6. Tyvärr inte, men jag försöker med en vägbeskrivning:
  Från tunnelbanestationen DONGSI, 东四 går man rakt österut i kanske hundra meter, så ligger det på vänster sida (dvs norra sidan) om vägen (Chaoyangmen Inner Street, 朝阳门内大街). Ett ganska stort ställe. Den översta bilden i detta inlägget är från den affären.

  Lycka Till!

  SvaraRadera
 7. Hej Krister!

  Ska till Peking nu i april och ska sy upp kostymer tänkte vi. Vi hade tänkt att försöka ta oss till "din skräddare". Om man vill göra korrigeringar på kostymerna där, hur lång tid tar det då? Hur är deras engelska där?

  Mvh Henrik

  SvaraRadera
 8. Henrik
  läs även här:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2011/01/prisguide-skraddare.html

  Ett trist svar är att tiderna är helt beroende på beläggning. De vill normalt ha några dagar för att sy kostymen, och en korrigering kan de ibland göra direkt och ibland vilja ha en dag beroende på omfattning. Dock tror jag ni kan stressa dem om de förstår att ni bara är några dagar i Beijing. Engelskspråkigheten är mycket låg, men har man tur kan det finnas någon i personalen som kan parat lite. Jag tror ändå att teckenspråket och miniräknaren täcker som kommunikationsmedel.

  Nu vet jag inte vad ni har för plan med er resa, men var medveten om att detta projekt kommer att ta endel tid. Har du en kostym redan i rätt storlek är det mycket vunnet att ta med och lämna den som mall.

  SvaraRadera