lördag 29 maj 2010

Köttmarknad


"Köttmarknader" finns i olika former i Beijing. ;-)

Normalt är det inget man springer på som turist eftersom de inte ligger i de värsta turiststråken, men irrar man ut bland husen lite i utkanten av stan så hittar man på dem här och där.

En Kinesisk köttmarknad är i många avseende lite extremare än det man är van att se bakom glasen på ICA Maxi eller Coop Forum.
Ofta är de mycket stora. I bland så stora att det är enskilda hus för varje kött-typ. Hygienkraven överensstämmer inte med de Svenska. Allting hanteras helt öppet, och det är inte ovanligt att den som hanterar köttet har en cigarett i munnen. I bland kliver de upp och går på disken mellan köttstyckena för att hämta något.

I stort sett varje del av de styckade djuren finns till försäljning. Är "delen" för hård för att tugga, så går det alltid att koka någon soppa på den, så allt används - inget går till spillo. På avdelningarna för "fisk och skaldjur" är ofta djuren levande i bassänger, så det stänker och plaskar, och ibland hoppar det ut en fisk på golvet. Var inte allt för finklädda i denna miljön.

Här uppe i norra Kina är det inte så "extrema" djur man hittar, utan i stort samma utbud som i Sverige, även om man då och då kan hitta något "roligt" undantag. Värre är det nere i syd-Kina där det inte alls är ovanligt att det t ex ligger slaktade hundar på bänkarna. Allt som har fyra ben, utom bordet, äts där nere.

Här är en liten del av avdelningen för gris-kött på en av Beijing's köttmarknader.

Varje del på djuret tas tillvara och finns att köpa. Här är läckerheter i form av olika varianter av kyckling-huvuden. Med eller utan hals.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar