onsdag 19 maj 2010

Flyga Drake


Att "Flyga Drake", 放风筝 (fàng fēngzhēng) är ingen barn-lek i Beijing. Det är huvudsakligen äldre men som sysslar med denna seriösa hobby. I parker, på parkeringsplatser och på alla andra öppna ytor hittar man ofta dessa herrar som flyger med sina drakar. Inte minst på Himmelska fridens torg, 天安门 eller Olympiska parken, 奧林匹克公園。

Själva "Draken", 风筝 (fēngzhēng) är vanligen en mycket "seriös" konstruktion och de har rejält med lina på en stor rulle så de kan skicka upp draken mycket högt. Ingenting i stil med de leksaks prylarna som jag kommer ihåg från min barndom. Ibland så flyger de även när det är mörkt, och då har de belysning på linan och på draken. Ganska effektfullt.

Springer du på någon av dessa utövarna så kommer de gladeligen att demonstrera sina prylar för dig. "Yrkesstoltheten" är stor.

Själv tycker jag inte det är så vansinnigt spännande att manövrera själva draken. Det är ganska odramatiskt. Men det är avkopplande och trevligt att sitta i någon park och titta när de entusiastiska utövarna halar ut mer och mer lina, tills draken i princip försvinner i himlen.

Jag flyger drake från paviljongen på toppen av det lilla berget i Ritan-parken, 日坛公园. Notera rullen för linan.

Normalt är Drakarna så högt upp så de blir svåra att fotografera, men denna har precis lämnat "basen" och är under uppstigning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar