måndag 24 maj 2010

Solens Tempel - Ritanparken, 日坛公园


Solens Tempel, 日坛, är huvudsakligen som en park, och kallas vanligen "Ritan-parken", 日坛公园, och är ett av de fyra templen för Jorden, 地, Månen, 月, Solen, 日, och Himmeln, 天. Dessa fyra tempel är placerade i de fyra vädersträcken från Beijing's centrum, (där Himmelns Tempel, 天坛 är det definitivt mest kända)

Mitt i parken finns ett stort runt område, med ett fyrkantigt upphöjt altare i mitten, som är den "rituella" delen av templet. Uppe på detta altare står det ibland folk och övar Taiji, 太极拳, eller Yoga, 瑜伽.
Det finns även ett stort Solur, 日晷 i parken som är lite känt.

För mig är parken mest en lugn och fridfull plats, och jag gillar det lilla berget i mitten som har en mysig Paviljong på toppen. Där kan man sitta och i en helt stilla miljö och titta ut över storstadens skyskrapor och andra byggnader som omger parken. Naturen är vacker, och det finns bitvis mycket Lotus-blommor framförallt i sjön i syd-västra delen. Ritan-parken är definitivt en av de trevligare parkerna i Beijing då den inte är så stimmig som t ex den stora och mer kända Chaoyang-parken, 朝阳公园.

Parkens södra port ligger bara en kilometer promenad nord-väst om Sidenmarknaden, och är den parken som jag oftast går till då den ligger mitt i "min" del av Beijing.

Vid södra porten till parken ligger även den berömda och nyrenoverade puben Maggie's, som brukar vara ett eftertraktat "vattenhål" för business-men på besök i Beijing.

En av de Lotus-beväxta sjöarna i lummiga och mysiga Ritan-parken. Mycket trevligt promenadområde.

Paviljong på toppen av det lilla berget i mittan av Ritan-parken. Här uppifrån har man en småtrevlig utsikt över östra Beijing.

6 kommentarer:

 1. Tack för tipset, parken är uppskriven på att-besöka-listan när vi kommer till Beijing i höst.

  SvaraRadera
 2. Jag älskar den här parken och brukar besöka den en morgon när jag är i Beijing. Jag brukar passa på att gå dit när jag ska till Sidenmarknaden och stannar då till på Starbucks och äter (dyr) frukost på vägen från parken. Jag tycker att det roligaste i Beijing är att vara i parkerna och bara ta det lugnt och titta på folk!

  SvaraRadera
 3. Undrar om jag är fel ute. Var det inte här de första revolutionära tankarna smiddes på Pubben med de vackra stenpallarna och här man kan gå runt i paviljongen med alla småstenarna för att få fotmassage?
  Eva

  SvaraRadera
 4. Eva,

  Var det gäller de första revolutionära tankarna vet jag inte, men jag vill minnas att det finns många ytor här med rundstensmosaik som nog kan ge någon form av fotmassage, så det är möjligt att du tänker på denna parken.

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Hur är det med månens tempel? Har hittat väldigt lite info. Kan det vara värt ett besök?

  Med vänlig hälsning,
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna,

   Jag har dessvärre själv aldrig besökt månens tempel. Dock så har jag förstått det som att det är den minst intressanta av "de fyra", men är du en längre tid i staden och besökt de andra, så kan det säkert vara småtrevligt. Skriv gärna en kommentar här om du åker dit.

   Mvh

   Radera