tisdag 4 maj 2010

Kalligrafi på hög nivå


I två viktiga avseenden så är handskrivandet av de Kinesiska skrivtecknen hotade:

#1 - Mycket få unga Kineser är intresserade av att lära sig Kalligrafi,书法 (shūfǎ). Det är en helt klart utdöende konstform. Det är med mycket få undantag bara äldre men som idag sysslar med Kalligrafi på hög nivå, och "återväxten" är obefintlig.

#2 - En stor del av all text som skrivs (framför allt av unga) skrivs på dator, och då genom att skriva "ljudtext" (pīnyīn), dvs man skriver som ordet uttalas, och så föreslår datorn lämpligt tecken - lite som T9 när man skriver SMS. Det är otroligt mycket lättare att känna igen ett tecken än att skriva det, så många unga börjar långsamt tappa förmågan att skriva för hand.

Det är fascinerande att se de som är riktigt duktiga på Kalligrafi. Jag sprang nyss på en av dessa herrar. Han hade förmågan att kunna skriva med penseln, 毛笔 (máobǐ) i armvecket. Jag stod och tittade på honom ca en halvtimme, och då lyckades han sälja två kundspecifika verk, och han fick en lunta hundralappar för varje målning, så han sopar nog hem några tusen varje dag på denna färdighet.

Den här mannen kan skriva riktigt vacker Kalligrafi även när han håller penseln i armvecket.

Kalligrafi utförd av mig i somras efter jag gått nybörjare-kursen. Jag drar mitt lilla strå till stacken för att bevara Kalligrafin.

2 kommentarer:

 1. Jag är grymt imponerad av kalligrafin. Den ser riktigt, riktigt bra ut!

  Håller inte riktigt med om att att handskrift är utdöende, även om du har bra poänger. I skolan tränar barnen fortfarande mycket intensivt på att skriva vackert. Och detta innebär också att man tränar klassisk tuschkalligrafi, även oförenklade tecken förekommer då. Dessutom finns fortfarande många tillfällen att skriva för hand, inte minst gäller det proven i skolan. Då måste man kunna skriva bra för

  Däremot är det lätt för kineser som flyttar utomlands att glömma bort tecken eftersom många inte tränar dagligen på att skriva.

  SvaraRadera
 2. Vad duktig du är!
  Det där måste jag också testa när jag är på plats!

  SvaraRadera