onsdag 2 juni 2010

Alternativa Taxi


I viss områden i Beijing, framförallt där det är turist-tätt, finns det hoper av "cykel-taxi" där chaufförerna hysteriskt börjar skrika efter en när man går förbi. De kan en eller två engelska meningar, typ:

"Hey - Where are you going"?

Jag har väldigt dubbel inställning till dessa "alternativa taxi".
På sommarkvällar är det riktigt trevligt att sitta där bak och få lite fläktande vind på sig, så "teoretiskt" är det ett mycket bra och behagligt färdmedel.

Men.....

Först och främst är det ett elände att förhandla om priset. Det är alltid mycket drygt tjaffsande innan man enas, och vanligen blir priset högre än för vanlig taxi. Därefter är det inte säkert att de kör hela vägen till målet. I bland får de ihop någon konstig förklaring om att vi "faktiskt" (nästan) är framme eller att man inte får cykla den sista biten.

Sedan är det dags för betalning. Då kan det överenskomna priset plötsligt bli "per person" om man är två, eller finns den riktiga "fulingen" att de inledningsvis erbjudit ett riktigt lågt pris typ "4", och sedan påstår att det naturligtvis var "400" han menade - och vill du inte betala kan det bli en ganska aggressiv stämning.

Nu ska jag tillägga att alla chaufförer absolut inte är ohederliga, men det finns många jobbiga exemplar. Alla ovanstående problem blir betydligt mindre om man har en Kines med sig.

Ett steg mer civiliserad variant är "moped-taxin". Dessa är inte lika inriktade mot turister, så det är inte lika jobbigt att förhandla om priset. Dock är det lite "förnedrande" känsla att sitta i den lilla lådan där bak.

"Cykel-taxi". Trevligt, men med många problem. Faktiskt så finns det ibland nu för tiden batteri och hjälpmotor under soffan där bak, men den jobbar ljudlöst, så den stör inte upplevelsen nämnvärt.

"Moped-taxi". Kanske inte det perfekta alternativet när man ska imponera på en "date".

2 kommentarer:

  1. Vi åkte cykeltaxi när vi var i Peking och det var nog inte lägsta taxan när det var till turistgrupp. Eller är resebyrån duktiga på att förhandla när det gäller utflykt för turister flera gånger om dagen eller i veckan.

    SvaraRadera
  2. Åh tycker din blogg är riktigt underhållande! Var i Peking för 2 veckor sedan och åh vad jag älskade kina!

    SvaraRadera