måndag 14 juni 2010

Zongzi, 粽子


Idag är den årliga Duanwu, 端午 - Kinesiska "Drakbåtsfestivalen", och många är lediga - och enligt den effektiva Kinesiska arbetskulturen så har man jobbat in ledigheten helgen innan.

Man har under några dagar sett att festivalen är "på G", eftersom det på gatorna börjar dyka upp de små gröna knytena som heter Zongzi, 粽子. Under Duanwu så ska alla käka Zongzi.
Zongzi är enkelt uttryckt sötsliskigt klibbigt ris med varierande fyllning insvepta i bambulöv, och sedan kokta. Fyllningen kan faktiskt vara nästan vad som helst, men olika bönor är vanligt, men det kan även vara t ex ägg, frukt, kött eller räkor.

Smakrecension: En otäck "gegga" som verkligen växer i munnen när man tuggar.

Så - I dag rekommenderar jag er att vara kulturella och bege er till er lokala Kinakrog och be att få in några delikata Zongzi, 粽子

Jag konstaterar lite pinsamt att detta inlägget i princip är en repris på det jag skrev för ett år sedan, men alla kanske inte har det inlägget i färskt minne. ;-)

Zongzi, 粽子, som de ser ut där de säljs överallt på gatorna dessa dagar.


..och när man öppnar upp bambubladet så hittar man den klibbiga ris-massan.
Vänster: Fyllning med dadlar, 红枣
Höger: Fyllning med olika bönor, 八宝

3 kommentarer:

  1. Zongzi'n så godare ut i årets inlägg så det är ok ;-)

    SvaraRadera
  2. Men de var precis lika oätliga som åter innan. ;-)

    SvaraRadera
  3. Fast jag tycker de är ganska goda...

    SvaraRadera