måndag 7 juni 2010

TSINGTAO Öl, 青岛啤酒


Kina är världens störst producent och konsument av öl.
Det var vi Européer som för drygt 100 år sedan drog i gång den moderna öl-produktionen här i Kina. (även om arkeologiska fynd visar att man faktiskt drack öl i Kina för 9 000 år sedan)

Överlag är den stora mängden Kinesiskt öl inte något för finsmakaren, utan mer "släcka törsten öl", dvs ljust och lättdrucket. Jag är ingen öl-snobb, så för mig passar det utmärkt.

Det bryggeriet som skulle bli det största och mest kända startades 1903, och de flesta som har varit i Kina har nog lärt sig namnet:
TSINGTAO, 青岛啤酒
Tsingtao är även namnet på ölets hemstad, Qingdao, 青岛. (den kufiska stavningen kommer av EFEO, och inte från Pinyin)

Är man i Qingdao, vilket jag råkar vara just nu, så är det ett "turist-måste" att besöka bryggeriet och det tillhörande museet. Från en inglasad "brygga" får man även se delar av produktionen, och där fick jag Déjà vu-upplevelser på grund av ett tidigare jobb med automatisering, där vi bland annat hade kunder inom den Svenska dryckesproduktionen.

Man får naturligtvis smaka öl på museet (även om smakransonerna är fånigt små). Det finns även en pub i slutet av rundan om man fortfarande är törstig.

Jag, utanför entrén till Tsingtao-bryggeriet.

När man går genom Tsingtao-museet hamnar man till slut i en pub, där jag passar på att mycket behärskat prova de olika varianterna av Tsingtao-öl.

2 kommentarer: