lördag 26 juni 2010

Baozi, 包子


Variationen på mat i Kina är mycket stor. Det som vi i Sverige kategoriserar som "Kina-mat" är oftast en försvenskad variant av Hongkong-mat. Reser man runt i Kina märker man hur stor variationen är. I de större metropolerna som tex Shanghai och Beijing märks det inte lika tydligt eftersom dessa städer har hela landets matkultur i en stor mix.

En maträtt som är ganska global, och äts i stora delar av Kina är Baozi, 包子, och påstås ha sitt ursprung för ca 2 000 år sedan. Det enklaste sätter att beskriva denna rätt är att likna den vi de Svenska Kroppkakorna, fast degen är vete-baserad, och med större variation på fyllningen. Fyllningen kan t ex vara fläsk, räkor eller vegetarisk. Lite förvånande nog ofta ganska tafatt kryddad.

Man köper dem vanligen i mindre restauranger, eller i "hål i väggen". Inte så ofta, men det händer att jag köper några stycken som frukost då och då. Priset burkar var max 1 RMB/st men ofta lägre, och man blir ganska mätt på typ 4 stycken. Ingen super delikatess, men om ni vill prova något verkligen typiskt Kinesiskt så platsar Baozi på listan.

Baozi, 包子, (Kinesiska koppkakor) som säljs styckevis i "hål i väggen". Kan vara OK som snabbmat eller frukost ibland.

En lite rolig rolig bild på försäljaren som tittar upp bakom de stora lådorna med Baozi, 包子. I bakgrunden kan ni se menyn med de olika priserna vilket ungefär motsvarar SEK.

2 kommentarer:

  1. Är dumplings också gjorda av vetemjöl? Är nyfiken eftersom jag är glutenintolerant.

    SvaraRadera
  2. Jiaozi 饺子 (dumplings) är definitivt gjort på vete, så det är nog inget för dig.

    SvaraRadera