Variationen på mat i Kina är mycket stor. Det som vi i Sverige kategoriserar som "Kina-mat" är oftast en försvenskad variant av Hongkong-mat. Reser man runt i Kina märker man hur stor variationen är. I de större metropolerna som tex Shanghai och Beijing märks det inte lika tydligt eftersom dessa städer har hela landets matkultur i en stor mix.
En maträtt som är ganska global, och äts i stora delar av Kina är Baozi, 包子, och påstås ha sitt ursprung för ca 2 000 år sedan. Det enklaste sätter att beskriva denna rätt är att likna den vi de Svenska Kroppkakorna, fast degen är vete-baserad, och med större variation på fyllningen. Fyllningen kan t ex vara fläsk, räkor eller vegetarisk. Lite förvånande nog ofta ganska tafatt kryddad.
Man köper dem vanligen i mindre restauranger, eller i "hål i väggen". Inte så ofta, men det händer att jag köper några stycken som frukost då och då. Priset burkar var max 1 RMB/st men ofta lägre, och man blir ganska mätt på typ 4 stycken. Ingen super delikatess, men om ni vill prova något verkligen typiskt Kinesiskt så platsar Baozi på listan.
Baozi, 包子, (Kinesiska koppkakor) som säljs styckevis i "hål i väggen". Kan vara OK som snabbmat eller frukost ibland.
En lite rolig rolig bild på försäljaren som tittar upp bakom de stora lådorna med Baozi, 包子. I bakgrunden kan ni se menyn med de olika priserna vilket ungefär motsvarar SEK.
Är dumplings också gjorda av vetemjöl? Är nyfiken eftersom jag är glutenintolerant.
SvaraRaderaJiaozi 饺子 (dumplings) är definitivt gjort på vete, så det är nog inget för dig.
SvaraRadera