tisdag 1 juni 2010

Var finns Burger King?


För några år sedan hade Burger King, 汉堡王, målsättningen att de skulle bli den största snabbmatskedjan i Kina. De lyckades väldigt dåligt med detta projekt, och annonserade nyligen att de har sänkt ambitionsnivån dramatiskt.

Hittills har de bara lyckats öppna 25 stycken restauranger i hela Kina, vilket tex kan jämföras med McDonalds, 麦当劳, som för länge sedan passerade 1 000 stycken. Störst av de Amerikanska snabbmatskedjorna i Kina är KFC, 肯德基, som har över 2 000 restauranger i Kina. Visserligen driver Burger King upp takten och ska öppna ytterligare 6 stycken bara i Beijing denna sommaren, men de har långt kvar till sina konkurrenter.

Under lång tid har Beijing varit helt befriad från Burger King, och den första öppnade lagom till OS 2008 på den nya flygplatsen, och nr 2 öppnade nyss i shopping distriktet i Xidan, 西单.

Varför går det så trögt för Burger King i Kina? Jag har funderat, och sökt, men hittar ingen bra förklaring. "Grillat är godast" blev kanske fel när det översattes till Kinesiska. ;-)

Jag åt nyligen på Burger King Kastrup i Köpenhamn och fick den artiga frågan om jag även ville ha ketchup, och jag svarade "ja". När jag sedan studerade mitt kvitto konstaterar jag att de tagit en (dyr) Dansk krona för ketchupen, vilket blev att klart irritationsmoment. Hade de i stället höjt (det redan höga) grundpriset på mitt "meal" men 1 DKK, hade jag troligen inte reagerat.

Burger King på Beijings Internationella flygplats, Terminal 3. En av de två i hela Beijing.

3 kommentarer:

 1. vet du om man kan köpa hockeyutrustning i Beijing

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis kan man det.

  Prova tex Lisheng Sport Shop på Wangfujing.
  http://www.lishengsport.com/lishengE.htm
  http://www.lishengsport.com/LISHENG32.htm

  SvaraRadera
 3. Man kan absolut hitta hockeyutrustning i Beijing, men priserna är inte så bra och definitivt inte kvaliten!

  Min pappa är gift med en kinesiska och hennes brorson spelar hockey (de bor i Beijing). Vi köper hockeyutrustning till honom i Sverige, på beställning av hans pappa. De säger att det inte är så stor prisskillnad men att JOFA är mkt bättre än de kinesiska märkena. JOFA går inte att få tag på i Kina, men ironiskt nog tillverkas det givetvis där =)

  SvaraRadera