torsdag 24 juni 2010

En extra rolig frukt


Här i Kina hittar man ganska ofta lite lustiga frukter som iallafall jag aldrig sett förut. I Qingdao, 青岛, sprang jag på en som jag tyckte var lite extra rolig. Den ser ut ungefär som en knubbig gul blomma. Jag köpte ett exemplar (ganska dyr - fick betala 10 RMB), och tog med den till min hotellbar, och bad personalen skära upp frukten, så jag kunde avnjuta härligheten.

Dessvärre smakade den nära på ingenting. Riktigt tråkig. Jag frågade om personalen i baren ville ha den, men de rynkade på näsan och verkade tycka jag var lite konstig.

Senare, efter lite forskning, så vet jag nu att frukten heter 莲花果, vilket kanske kan översättas till "Lotus Blomma Frukt", och är en "specialité" från Qingdao. Dock så används den (av förklarliga skäl) huvudsakligen som dekoration, eller att koka någon form av medicin av. Nu förstår jag varför personalen i baren tittade konstigt på mig när jag satt och gnagde på den smaklösa frukten.

莲花果 - En riktigt rolig frukt som säljs på gatorna i Qingdao.

Dock smakar den ingeting, så den används huvudsakligen som dekoration. En del kallar den “看瓜”, vilket betyder "Att-titta-på-frukt".

3 kommentarer:

 1. Vilken kulig frukt. På tallriken och som delad ser den nästan ut som gul paprika ;)

  Kul att du bor i Kina, min snart 17 åriga dotter går på samhälle språk på gymnasiet, utöver Engelska och Spanska läser hon Kinesiska. Hon tyckte hon hade tagit "vatten över huvudet" med kinesiskan i början, men jag uppmuntrade henne till att ge det lite mer chans och nu tycker hon bara det är kul att lära sig Kinesiska. Det var hennes klassföreståndare på högstadiet som tyckte mig dotter skulle välja Kinesiska, varför inte? Det är ju ett stort språk...

  Ha det gott

  SvaraRadera
 2. Fin blogg..! Allt bra..! :)

  SvaraRadera
 3. Den där var ju hur tuff som helst :)

  SvaraRadera