tisdag 29 juni 2010

Lyxiga klubbar


I Beijing finns det gott om verkligen sten-rika Kineser.
Ett sätt för dem att njuta av livet är att koppla av på olika exklusiva klubbar. Många ev dessa ligger utanför stadskärnan med "ryggen" mot ett berg och vatten framför i perfekt fengshui, 风水. Dessa klubbarna är inte så lättåtkomliga för icke-medlemmar, men de som ligger i Beijing centrum är lättare att hitta.

Klubbarna är normalt en kombination av friskvård, mat och avkoppling. Man kan komma in i en del av klubbarna även om man inte är medlem, och då betala en (hög) avgift för att t ex använda poolen.

Exempel på centrala "rikemansklubbar" i Beijing:

Beijing Hong Kong Jockey Club Clubhouse
Denna klubben är som en oas mitt i Beijing centrum och ligger mitt på exklusiva Jinbaojie, 金宝街. När man går förbi här så ser man ständigt stora svarta bilar rulla upp till entrén.
Billigaste medlemsnivån kostar 150 000 RMB, och "Corporate Membership Type A" kostar 800 000 RMB.

Buffalo Stone SPA
Sydost om Workers Stadium, 工人体育场, ligger denna anläggning som huvudsakligen är ett SPA. Här kan man dessbättre komma in utan att betala medlemsavgift. Mycket trevlig miljö, och restaurang med priser som går att hantera med en västerländsk lön. SPA behandlingarna är dock väl dyra för att jag ska kosta på mig dem. Det blir tusenlappar om man ska ha något fint.
Billigaste medlemsnivån kostar 50 000 RMB, och "Diamond Memebership Card" kostar 200 000 RMB.

Entrén till mycket exklusiva Beijing Hong Kong Jockey Club Clubhouse.

Buffalo Stone SPA, med en mycket trevlig restaurang där man faktiskt har råd att äta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar