lördag 19 juni 2010

Kinesiska hemsidor


Den första Kinesiska hemsida jag kom i kontakt med var nyhetssidan www.sina.com.cn som Ping envisades att ha som startsida på vår hemdator. Eftersom vi då hade Windows, så var det ett litet stök att få de Kinesiska skrivtecknen att se vettiga ut på skärmen.

Mycket på grund av språket, men inte minst av den kraftiga Kinesiska filtreringen av internet så är det ganska annorlunda web-sidor som är populära i Kina jämfört med västvärden. På den Kinesiska topplista hittar man bara några få sidor som finns med på den "globala" 10-i-topplistan.

Den dagsaktuella Kinesiska 5-i-topplistan av internetsidor baserat på antal besökare ser ut som följer:

Baidu, 百度, är Kinas svar på Google, dvs en sökmotor för information, kartor, bilder, film och musik. För närvarande världens 7:e mest besökta web-plats.

Tencent QQ, 腾讯, är världens största social media (3 gånger så många användare som Facebook) och den stora kommunikationsplattformen för alla Kineser och kan liknas lite vid MSN. QQ's hemsida är rankad till världens 10:e web-plats. Att den inte ligger högre beror på att det huvudsakliga QQ-användandet sker genom en portal som man installerar lokalt på sin dator, och inte genom QQ's webplats.

Nr #3 www.google.cn (länkars numera till Hongkong)
Google,谷歌, behöver naturligtvis ingen presentation. Hur Google kommer att placera sig på framtida topplistor i Kina är osäkert. Google är o-hotad som världs-1:a inom global web-ranking.

SINA, 新浪, är Kinas största information/nyhetssida. Rankad som världens 14:e web-plats.

Taobao, 淘宝网, är den stora shoppingplatsen för web-försäljning i Kina. Typ Blocket/Tradera. Rankad som världens 16:e web-plats.

Baidu's huvudkontor som ligger i
norra Beijing i
Shangdi,上地. Baidu, 百度, har Kinas populäraste hemsida som kan liknas vid Google.

2 kommentarer:

  1. åh vilken kul lista! Själv har jag bara använt tabao :-)

    SvaraRadera
  2. J-O walldner. Störst av alla i Kina !! Läs underbara bloggen www.kinsblogg.blogspot.se

    SvaraRadera