söndag 22 november 2009

Kinesiskt Te


Enligt den något luddiga historieskrivningen så har det druckits te i Kina i närmare 5 000 år(!), och det råder överlag ingen tvekan om vilket som är teets hemland. Kanske tror London-borna (och en del andra också) något annat, men te har bara förekommit några hundra år i Europa. Möjligen var Marco Polo den första Europén som drack te.

Det finns många sorters Kinesiskt te, och den vanligaste typen är Grönt te, 绿茶, lǜchá, som i sin tur kan delas in i oändligt många undergrupper. En doktorsavhandling räcker inte långt för att fördjupa sig i detta ämnet. Andra kända typer är Svart te, 红茶, hóngchá, som på kinesiska märkligt nog heter Rött te. Svart te är Grönt te som genomgått någon avancerad efterbahandling av kemiska och biologiska processer. Oolong, 乌龙茶, wūlóngchá, är något mellan Grönt och Svart te. Något te-expert har säkert åsikter om min möjligen o-professionella beskrivning av de olika typerna.

Lite oförsiktigt skämtsamt kan man påstå att te är den största Kinesiska religionen, vilket innebär allt från att det är en gigantisk vetenskap hur man odlar och förädlar, till hur man slutligen kokar och serverar Kinesiskt te. Alla Kineser har en relation till te.

En uppenbar skillnad jämfört med vårt västerländska sätt att drick te, är att i Kina så har man vanligen te-bladen liggande löst i koppen när man dricker. Kan bli lite svårdrucket för den ovana om inte bladen vill sjunka. Detta ger ibland lite förvånade reaktioner första gångenen en "Svensson" får en kopp Kinesiskt te i handen.

Te är en alldeles perfekt present att köpa hem till sina anhöriga efter ett besök i Kina. Du kan få det förpackat i verkligen exklusiv "outfit", och är du lite ekonomisk kan du köpa mycket billigt te. Få normalfuntatade västerlänningar kommer att märka någon skillnad mot de dyra sorterna. I vanlig Kinesisk anda kan priset på en burk te vara precis vad som helst. Från tior till tusenlappar.

I många te-butiker kan man provsmaka teet. Är det en riktigt fin affär har de speciella provsmakningsrum där man kan beskåda den avancerade ritual som det är att koka och hälla upp te på korrekt sätt.

Jag vill än en gång varna för Det Kinesiska te-tricket.

Så här kan det se ut där man säljer te i Kina. Ibland visas teet helt öppet, men oftast väl tillslutet i stora burkar.

Ett lite elegantare sätt (tycker jag) är att dricka Kinesiskt te i Whisky-glas, Särskilt om det är små och ljusa te-blad.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    När jag var i Kina såg jag massor med människor med plastflaskor fulla med någon grumlig vätska med läskiga gräs-liknande blad. Var det kallt te? Vilken typ av alla teer är det, vet du det?

    mvh/Karin

    SvaraRadera
  2. Det låter som "helt vanligt" grönt te. De läskiga bladen är självaste tebladen. Som du skriver så går de omkring med sina burkar, och fyller på nytt varmvatten då och då.

    SvaraRadera