lördag 7 november 2009

National Grand Theatre, 国家大剧院


...eller National Centre for the Performing Arts (NCPA) som är det mer rättvisande namnet på Beijing's gigantiska ägg, som finns att hitta ett kvarter väster om Himmelska fridens torg. (Precis bakom Great Hall of the People)

NCPA är inte "bara" ett operahus (som många tror), utan har tre separata scener i samma byggnad:
Konsert sal, 音乐厅, (yīnyuètīng)
Teater, 戏剧场 , (xìjùchǎng)
Opera, 歌剧院, (gējùyuàn)
Totalt 5 473 sittplatser.

Bygget blev klart i slutet av 2007 och (föga förvånande) är det extremt på många sätt. Hela "ägget" står i en konstgjord sjö utan landförbindelse, så alla ingångar är genom tunnlar under vattenytan. Huvudentré-tunneln har glastak så man ser vattnet ovanför sig när man går in. Överallt har de extremaste materialen valts. Äggets skal är i titan. Golven är av olika varianter av mycket speciell marmor. Insidan av globen är täckt av trä. Etc. Etc.

Kostnaden för bygget nådde en helt ekonomiskt oförsvarbar nivå på över 3 miljarder RMB! (=SEK), (dvs i samma storleksordning som för olympiska "Fågelboet"), men symbolvärdet för monumentet har fått väga mycket tyngre än biljettförsäljningsekonomi.

Invändigt finns, vid sidan om de tre scenerna, även lite olika konstutställningar, ett gäng affärer och några restauranger - allt vackert inramat i en designad miljö. Dagligen (utom måndag) är bygget öppet för turism. Det kostar 30 RMB att gå in och titta. Är du intresserad av morden arkitektur så ska du naturligtvis lägga två timmar här inne. Annars kan du nöja dig med att fotografera ägget från utsidan när du ändå är vid Tiananmen - vilket inte är så illa det heller.

Är exteriören av National Grand Theatre vacker eller ful? Ser man den "live" är den definitivt imponerande.

Det krävs bättre kamera än min mobiltelefon för att rättvist fånga interiören i National Grand Theatre.

Överallt är de "värsta" materialen använda. Golven är mixade av olika extrema varianter av marmor.

2 kommentarer:

  1. Var där för ett drygt år sedan och såg operan Turandot. Föreställningen var mkt bra, men det som gjorde den extra speciell var att själv handlingen ju utspelar sig inne i den Förbjudna Staden. Att efter föreställningen komma ut och sakta promenera bort till porten till den Förbjudna Staden var rätt mäktigt.

    SvaraRadera
  2. Intressant blogg.. *tummen upp*, sparar som en "favorit". Jag åker till Peking i juli nästa år.

    Keep up the good work!

    SvaraRadera