söndag 9 januari 2011

Prisguide - Skräddare


Jag har märkt ett riktigt stort intresse av att sy upp kläder här i Beijing. Jag har tidigare berört ämnet, men jag känner att det krävs en fördjupning. Det som jag tror är vanligast att sy upp är Kostymer, Skjortor och Festklänningar.

Man ska se kostnaden för att sy upp kläder i två delar. Tygkostnad och Arbetskostnad.

Det är inte konstigt eller ovanligt att man köper tyget på ett ställe och låter sy på ett annat. Tygkostnaden är det som varierar mest. Köp inte för billigt tyg. Det finns vansinnigt billiga "plasttyger", men är det det du vill ha i dina måttsydda kläder?

För skjortor så får man riktigt fina tyger för 50 RMB/meter (åtgång 2-2,5 m) och till kostymer tycker jag man ska kosta på sig 100 RMB/meter eller mer (åtgång 3-3,5 m). Var det gäller kvinnokläder är jag inte lika "hemma" men ska man köpa bra siden är det säkrast att titta i prisläget 100 RMB/meter eller mer. Åtgång 3 m???

Arbetsinsatsen för att sy kostar ungefär:
Kostym 300-500 RMB
Skjorta 50-70 RMB
Festklänning 100-300 RMB

Med bra tygkvalitet och normal arbetsinsats kan ungefärliga totalpriser på uppsydda kläder vara:
Kostym 600 - 1 000 RMB
Skjorta 130 - 250 RMB
Festklänning 400 - 800 RMB
Nu vet jag att det går att köpa billigare än detta, men skillnaden ligger då huvudsakligen i val av tyg.

Som turist rekommenderar jag att anlita någon av alla de skräddare som finns t ex på Sidenmarknaden eller Yashow då det minskar risken för missuppfattningar eftersom de pratar bra engelska och är vana vid vad västerlänningar vill ha. Dock kan man om man har tid köpa sitt tyg någon annan stans då jag ibland fått bilden av att turistmarknaderna gärna säljer riktigt billiga(dåliga?) tyger för att kunna locka med låga priser. Är du hemma på att bedöma tygkvalitéer är detta naturligtvis inget större problem.

Att gå till en lokal skräddare är mer "exotiskt" och lite billigare, men risken för missuppfattningar är stor. Jag har flera exempel på bekanta som nästan gråtande har konstaterat att deras plagg inte blev vad de hade tänkt sig, och som turist har man kanske inte tid att vänta på att de ska ändra plagget.

Skräddaren ser så förtvivlad ut därför att jag just kommit med en udda ide om hur jag vill ha min skjorta med en kombination av två olika tyg-kvaliteer.

14 kommentarer:

 1. För bästa resultat ska man ta med något att kopiera, då brukar det funka bra.

  SvaraRadera
 2. Absolut!

  Minskar felrisken en hel del.

  SvaraRadera
 3. jag och min familj ska åka till beijing om några veckor, jag har tänkt sy min balklänning där men det kommer ta mycket tid när man ska dit och prova och så. Vet du om det finns någon bra ställe som säljer färdiga balklänningar?

  SvaraRadera
 4. @Malin

  Jag är ledsen - inte mitt specialområde, men jag kan faktiskt tänka mig att turistmarknaderna har endel.

  SvaraRadera
 5. Tack för ett bra inlägg!
  När jag var på sidenmarknaden prutade jag ner sidenorganza till 20 RMB per meter (jag köpte i och för sig 16 m) och sidentyg för 32 RMB per meter för att sy just balklänning. Jag har kollat efteråt och det var faktiskt siden jag fick.
  Det jag tycker är svårt är arbetskostnaden. Jag betalar hellre mer där för att vara säker på att de lägger tillräckligt med tid för att det ska bli bra och att det inte blir något hafsjobb. Om det är någon som vet mer så vore det spännande att höra.

  SvaraRadera
 6. Jag har fått uppfattningen att det är mycket halvfabrikat de arbetar med på sidenmarknaden, man beställer en skjorta/kostym så tar de måtten, beställer färdiga delar från en fabrik och sen sätter ihop det med "skrädderi". Vet inte riktigt hur det går till på de europeiska skräddarnas butiker i väst, men känns inte riktigt som det blir en "riktig" skräddarsydd grej man får, mer som att de fixar till fabriksplagget så det sitter bättre.

  SvaraRadera
 7. @Anonym

  Ja visst kan det vara så.
  I "värsta" fall:
  De mäter upp dig och konstaterar att du har ungefär storlek 42, och sendan går det iväg en skjortbeställning "Storlek 42, Tyg nr. 89006", och sedan tror kunden att de köpt "skräddarsytt"

  Vad det gäller det felvända begreppet "skräddarsydd" så läs sista stycket här:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/05/mattsydda-klader.html

  SvaraRadera
 8. Jag tycker man ska passa sig för att köpa sidentyger på Yashow och Silkmarket. Visserligen pratar de engelska men byter ofta ut tygerna och du får en klänning i polyester i stället för siden.
  Föreslår någon av de gamla sidenbutikerna på den lilla gatan "Dazhalan" söder om Himmelska Fridens Torg, t.e.x. Ruifuxiang Silk Store eller på Friendship store i Sanlitun. De pratar engelska. Här finns också bra kashmir. Även varuhuset 3:3 kan vara bättre än de mer turistiska Yashow och Silkmarket.
  Bäst är att alltid gå till en butik med någon man känner.

  SvaraRadera
 9. Nej, nej nej! Nybörjarfel! Gör INTE kläder på silkesmarknaden eller pärlmarknaden!

  Du är ganska ny i Beijing förstår jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan någon rekommendera en kompetent skräddare som kan kopiera kläder och erbjuda seriösa tyger i Peking?

   Radera
 10. @Anonym
  (komiskt att inlägg av denna karaktär alltid är anonyma)

  Läs om! - Läs rätt!

  SvaraRadera
 11. Jag gjorde den missen att sy upp en balklänning på silkmarket "Rui Fu Xiang Tailor Shop" de bytte ut tyget från chiffong till billigt crêpe tyg och så var de inte ens kompetenta. Jag vart fullständigt lurad.

  SvaraRadera
 12. Jag var i Peking nu i maj och hade planer på att sy upp lite festklänningar i skiftande svårighetsgrad och typ av tyg.. För den lättaste/billigaste ville de ha 1200 RMB och de vägrade gå lägre. I butik här hemma skulle den kosta ~400 sek så sydde såklart inte upp någon. Däremot undrar jag om du kan tipsa om några andra bra marknader förutom Hongqiao och Silk Market där man kan sy upp kläder någorlunda billigt?

  SvaraRadera
 13. Anna,

  Utöver de marknader som du nämnde så är Yashow Clothing Market i samma stil som de övriga. Vid sida om dessa så finns det massor lokala ställen. (Kineserna går knappast till turistmarknadena när de syr sina kläder.)
  Problemet man har som turist är att det inte är lätt att hantera de lokala skräddarna eftersom de inte kan prata engelska. Jag är tveksam om man ska ge sig på detta om man har begränsat med tid.
  Stället som fotot ovan är taget på heter "Spinning City" och ligger utanför norra 5:e ringvägen. (adress: 毛纺城市场,海淀区北五环外毛纺路)
  Jag beskriver även vägen till ett ställe vid Dongsi (ganska centralt) i kommentarsfältet i detta inlägg:
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/05/mattsydda-klader.html

  Mvh

  SvaraRadera