lördag 24 december 2011

Spegelvänd jul


Eftersom detta är dagen då alla(?) Kina-bloggare förklarar hur man säger "God Jul" på Kinesiska så behöver inte jag göra det igen för tredje gången utan jag drar i stället en "pinfärsk" anekdot.


Med stor glädje öppnar jag idag på morgonen en julklapp från en god vän, och finner boken "Kina - drömmen om människan" av Tore Zetterholm - Trevligt!

Jag börjar bläddra i boken och upptäcker direkt en bild på en stor skylt och bildtexten beskriver att den innehåller välkomnande citat från ordförande Mao (även om det huvudsakligen är politiska slagord).
Dessvärre är bilden spegelvänd!
, och det ser ungefär lika illa ut som skylten på bilden ovan (som jag har spegelvänt som pedagogiskt exempel på hur det ser ut när man ser bilden med Kines-språkiga ögon).
Jag bläddrar vidare och hittar ännu en spegelvänd bild och även den handlar om banderollen på bilden med spegelvänd text.

Jag kan förstå att Tore inte kunde Kinesiska, men det är inte utan att det ger ett komiskt skimmer över hans verk.I andra böcker från Tore Zetterman har jag inte reflekterat över några spegelvända texter, och kanske ska jag inte bara lasta Tore för detta då det även står:
"Bilder och bildtexter: Bo Gärtze".
"Bo Gärtze är inte bara en skicklig yrkesman med kameran. Han har också en imponerande sakkunskap."

Utdrag från boken "Kina, drömmen om människan" som innehåller flera spegelvända bilder där huvudbudskapet med bilderna är innehållet i skyltarna.

söndag 18 december 2011

Robert Wells & Sofia Källgren på kinesiska


Robert Wells har gjort sig ett stort namn i Kina, och hans största merit (ur Kinesisk synvinkel) är sannolikt att han av Chinese Ministry of Culture and Sport blev utvald att göra den officiella TV musiken för de Olympiska Spelen i Beijing 2008. Robert Wells har också som första icke kines, tilldelats titeln Turistambassadör för staden Beijing. Han är även den första som någonsin fått ta upp en flygel på Kinesiska Muren.

Naturligtvis har han även begåvats med ett, om än tråkigt, Kinesiskt namn: 罗伯特威尔斯, vilket uttalas "Luóbótè Wēiěrsī". (Notera att namnet börjar med "L" och inte "R"). Egentligen är det bara ett försök att uttala hans namn på Kinesiska.

Med den meritlistan som Robert Wells har kan han välja och vraka mellan "giggen", och då kan man förstå att han väljer att tillsammans med Sofia Källgren göra en julkonsert i Förlösa Kyrka utanför Kalmar inför drygt 300 åskådare.

I lördags såg jag konserten, och han berättade en hel del anekdoter om sina upplevelser i Kina. De framförde även en folkvisa från Sichuan 四川 Kinesiska som de brukar köra i Kina. Sången heter 康定情歌 vilket är något så ovanligt (ironi) som en kärleks-sång. Se film nedan.

Robert Wells som spelar flygel uppe på Den Kinesiska Muren

Sofia Källgren och Robert Wells som framför en folkvisa på Kinesiska i Förlösa Kyrka utanför Kalmar. Själv har jag svårt att hänga med i texten, men Cindy (Kines) har bekräftat att uttalet är acceptabelt.

lördag 17 december 2011

Till Kina utan visum


OBS!
Efter att detta inlägg skrivits har det tillkommit nya regler. Se här


Ganska frekvent kommer det upp frågeställningar om man får komma in i Kina "över dagen" om man t ex har en längre mellanlandning på Beijing's flygplats. Jag har flera gånger i olika sammanhang, t ex här, skrivit att man alltid behöver Visum för att "komma in" i fastlands-Kina. Nu har (kanske?) stunden kommit för att revidera denna information.

Det har tidigare ryktats om att det ska finnas någon förenklad variant av "24-timmars-visum", men jag har hittills inte hittat någon lagtext eller regelverk som stöder detta. Däremot har jag en konkret empirisk berättelse som jag fått tillsänt mig som jag tänkte delge er - Tack Mitchell!

Förfarandet som utfördes nyligen på Beijing's flygplats gick till enligt följande:
❏ Fyll i ett "ARRIVAL CARD" (finns att hitta bl a vid ordinarie passkontrollen)
❏ Gå till "Special Line"-disken (till vänster om de ordinare passkontrollerna)
❏ Här häftas ditt Boardingcard och ARRIVAL CARD till ditt Pass och förses med diverse stämplar
❏ Du kan nu passera in i Kina

Det som jag inte är riktigt komfortabelt med gällande denna historia är att jag fortfarande inte hittat någon officiell information som beskriver regelverket kring förfarandet, utan ovanstående är baserat på en reseberättelse vilket gör att man inte kan vara säker på vilka omständigheter som krävs för att denna metod ska fungera.

Är det någon som har en länk till någon officiell text som beskriver regelverket kring detta "korttids-visum" så är jag tacksam om ni vill dela med er av informationen.


Ett ARRIVAL CARD som kan ge dig korttidstillträde till Kina utan visum.

onsdag 16 november 2011

Att bli "Svensson" igen


Efter att under några år i Kina sakta men säkert förvandlats till Kines håller jag nu efter snart tre månader i Sverige på att förvandlas tillbaka till en vanlig "Svensson" igen. Steg för steg håller jag på att skaffa de Svensson-attribut som jag inte har haft under mina år i Kina. Jag har börjat jobba, och har skaffat mig en fin lägenhet i centrala Kalmar som jag flyttar till om några veckor, så jag håller även på att handla inredningsdetaljer.

Naturligtvis håller jag så smått på att planera för nästa tripp till Kina, även om ingen biljett är inhandlad ännu. Då kommer det att bli bättre fart på bloggen igen ;-)
Som det är nu finns det varken tid eller inspiration för ett högfrekvent bloggande eftersom jag lite präktigt har ambitionen att innehållet i varje inlägg ska ha någon form av tyngd - vilket man dessvärre inte kan säga om detta. ;-)

Varje dag sitter jag nu 2 timmar och 30 minuter bakom ratten, och en höjdpunkt (bortsett från ljudböcker) är att varje dag bevittna solens upp och nergång, vilket just nu i tiden sammanfaller med mina resor till och från OKG.

torsdag 10 november 2011

Några myter om Kinesiska


Eftersom jag till och från är ganska aktiv i olika Kinesiska fråge/diskussions-forum, och även (i alla fall förr) läste många bloggar med Kinesiskt tema så stöter jag då och då på en del "myter" om det Kinesiska språket som inte stämmer. Här ska jag nu försöka avliva fyra av dem:

❏ "Kinesiskan har inga tidsformer"
Jo, naturligtvis har Kinesiskan tidsformer.
Anledningen till mytens uppkomst är därför att man inte böjer ord i Kinesiskan, men självklart så uttrycker man tidsformerna med ordval och ordföljd i stället.

❏ "Varje ord i Kinesiskan har fyra betydelser"
Nej. Varje uttalat ord kan ha massor med olika betydelser. Det man syftar på i det felaktiga påståendet är att det finns fyra olika grundtoner för uttal, men varje uttal för ett ord har vanligen många olika betydelser. Man ser ofta exemplet där det påstås att ordet "ma" (bara) har fyra olika betydelser, men nedan listar jag t ex 21 st olika ord som alla uttals "ma", fast med totalt fem olika uttal.
吗, 妈, 马, 么, 码, 嘛, 玛, 麻, 骂, 抹, 蚂, 唛, 嬷, 犸, 杩, 祃, 蟆, 痲, 駡, 溤, 傌

"för att kunna läsa en dagstidning behöver man kunna cirka 2000 tecken"
Nej, då kan man inte läsa med någon nämnvärd förståelse. Däremot kan man läsa enkel skönlitterär text - men en dagstidning är något helt annat. I en dagstidning används ett mycket svårt och formellt skriftspråk som man måste plugga Kinesiska i många år för att kunna förstå.

"kan man 1 000 tecken har man 90% språklig förståelse"
Nej. Ca 90% av skrivtecknen i en "medel-text" är någon av de 1 000 vanligaste skrivtecknen, men det betyder absolut inte att man förstår 90% av innehållet. Väldigt många ord består av flera tecken, och även om man kan alla skrivtecken i en text betyder det absolut inte att man förstår vad det står.

Det krävs en mycket hög språklig nivå för att kunna läsa en Kinesiska dagstidning. Språket i en dagstidning är mycket formellt och komplicerat. Felaktigt används ofta uttrycket "att kunna läsa en dagstidning" när man egentligen menar "att kunna läsa (enkel) skönlitterär text".

lördag 29 oktober 2011

Världens största rike


Världens största land genom världshistorien existerade på slutet av 1200-talet, och styrdes från Beijing - men vilket land var det? Det råder nämligen delade uppfattningar om det.

I början av 1200-talet tog den stora Djingis Khan 成吉思汗 (Chéngjísīhán) (eller "Genghis Khan") makten över Mongoliet och påbörjar sin stora världserövring. Vid denna tiden vad det Songdynastin 宋朝 som reagerade ett splittrat Kina från Hangzhou 杭州 i söder. År 1210 tar sig Djingis Khan över den Kinesiska Muren och fem år senare var Beijing erövrad. Djingis Khan dog 1227, och vid denna tiden var det Mongoliska riket stort, men bara norra delarna av Kina var erövrat.

Efter ca 30 år av stökig mellanperiod tog Djingis Khan's son-son Khubilai Khan 忽必烈 (Hūbìliè) makten och fortsatte världserövringen. I slutet av 1260-talet gjordes en stor uppbyggnad av Beijing, och 1271 flyttade Khubilai Khan in och gjorde Beijing till huvudstad, vilket också blev startskottet för Yuandynastin 元朝. Expansionen av riket fortsatte och i slutet av 1270-talet var detta väldiga imperium det största riket som existerat genom världshistorien och nådde en bra bit in i Europa. Dock förlorade Mongolerna stegvis sin kraft efter att Khubilai Khan dog år 1294.

Det var vid denna perioden som Tibet för första gången kontrollerades av Kina(?) och många Kineser anser att det Mongoliska riket i många avseenden är att räkna som Kinesiskt - Inte minst på grund av att det styrdes från Beijing.

Karta över det Mongoliska imperiet när det var som störst. Världens genom tiderna största land. Dock bara marginellt större än 1900-talets Sovjetunionen.

måndag 24 oktober 2011

Mitt jobb - och Kärnkraft i Kina


Det har gått en dryg månad sedan jag startade mitt nya bolag Bairuilong AB, och nu har jag äntligen kommit igång för fullt. Jag jobbar numera inom något så spännande som Kärnkraftsindustrin, och närmare bestämt på OKG i Oskarshamn. Detta uppdrag har (dessvärre) ingen direkt koppling till Kina, men det är intressant ändå.

På tal om Kärnkraft i denna bloggen så kommer man osökt in på att i Kina är man definitivt på frammarsch inom området vilket säkert inte förvånar någon. Kina är numera världens största energikonsument, och behovet ökar enormt. I dag är Kinas kärnkraftsproduktion i sammanhanget blygsam, men en stor expansion är i full gång och för dagen pågår byggnation av 28 nya Kärnkraftverk.

Nyhetsbulletinen InBeijing berättade tidigare att om Kina fullföljer sina planer, så är år 2050 Kinas Kärnkraftskapacitet större än hela världens samlade kärnkraftsreaktorer i dag.

Ett lite äldre foto över de tre kärnreaktorerna OKG på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn där jag numera arbetar.

söndag 23 oktober 2011

Smickrande!


För ungefär ett år sedan listade minTur.se "Sveriges 25 bästa resebloggar" och då kunde jag stolt glädja mig åt en 11:e plats.

Nu har jag tappat lite tempo i min blogg, och uppdaterar inte varje dag som jag gjorde "förr". Ni som följer mig har nog även märkt att jag glidit en aning i min innehållsmix. Bättre eller sämre än tidigare?

Det är även så att jag idag läser betydligt färre av min blogg-kollegor än jag gjorde tidigare. En sida som jag dock läser nästan varje dag är den lättsamt trevliga resesidan Reseaktuellt. På grund av ovanstående blev jag i dag på morgonen minst sagt förvånad när jag där hittar artikeln "Topp 10 svenska resebloggar", och konstaterar att min blogg är på 3:e plats!
Mycket Smickrande - Tack!

Jag fick även en välförtjänt "avhyvling" för min bristande uppdateringsfrekvens, men utmärkelser som denna bidrar med inspiration att förhoppningsvis bättra mig på den punkten. ;-)

onsdag 19 oktober 2011

Boktryckarkonsten


En av "Four Great Inventions of ancient China" 四大发明 är Boktryckarkonsten 活字印刷术 (huózìyìnshuā shù).
Tidigare har jag även skrivit om Kompassen, Papperstillverkning och Krutet.

Redan under Handynastin ca år 220 så tryckte Kineserna text och bilder på siden. Dock inte i några större serier vid den tiden.
Metoden utvecklades och man lärde sig att i ett stort träblock snida ut konturen av en hel "boksida", och på 600-talet var tekniken att trycka på papper utvecklad.

Den äldsta tryckta boken som finns bevarad idag är Diamond Sutra från år 868 som hittades i Mogao-grottorna 莫高窟 som ligger utmed Sidenvägen.

Tekniken att trycka med träblock fungerade bra, men metoden är omständlig och minst sagt oflexibel eftersom varje träblock är unik för varje sida som ska tryckas.
Ungefär år 1040 uppfann Bi Sheng 毕升 metoden att trycka med lösa typer, d.v.s en träkloss per skrivtecken. Naturligtvis krävs det många typer, men när man väl har typerna klara så blir metoden flexibel och snabb.

Det är denna metoden som Gutenberg 400 år senare introducerade i Europa.

De tidiga träblocken som användes för att trycka böcker från 600-talet. Tidsödande att tillverka och oflexibla för förändringar.

lördag 15 oktober 2011

Var finns Atlantis?


År 360 f.Kr. skrev den grekiska filosofen Platon ner den minst sagt mytomspunnena hörsägnen från Egypten om det först fantastiska, och sedan sjunkna riket Atlantis.
Om man ska se nyktert på historien så finns det två seriösa grundteorier att välja på:
❏ Historien är bara en fantasieggande uppdiktad saga.
❏ Historien är baserad på sanning - men grovt felbeskriven.

Det är naturligtvis intressant att fundera på var Atlantis fanns om man tänker sig att det ligger någon sanning i historien.
Enligt Platon's (ej kompletta) beskrivning så existerade Atlantis för 9 000 år sedan (dvs typ år 9360 f.Kr) och låg bortom Gibraltar sund (dvs i Atlanten) och var ca 40 x 60 mil stort (200 000 km²) och bestod av flera öar. Riket (eller möjligen huvudstaden) skulle sedan har gått under och sjunkit i havet efter att moralen förföll i det annars perfekta landet. Mycket mer ledtrådar än så finns inte.

Det finns en vansinnig massa förslag på vad som skulle kunna ha varit Atlantis, som t ex Antarktis, Irland, Azorerna, Kanarieöarna, Bahamas och Amerika. T.o.m Sverige har nämnts som en kandidat (vilket står i stor kontrast till det "Ultima Thule" som andra greker vid samma tid kallade Sverige).

Av alla förslag så tycker jag det är ett som sticker ut och skulle acceptabelt kunna passa in i berättelsen, nämligen att Atlantis var grekiska Kreta med omgivande öar.
Om Platons tidsangivelse om 9 000 år är en missuppfattning och det i själva verket var 900 år sedan (dvs 360 + 900 =1260 f.Kr.) så stämmer det relativt hyggligt i tiden för det stora vulkanutbrottet ca 1500 f.Kr som totalt ödelade ön Santorini. Numera är Santorini bara är en stor krater efter naturkatastrofen och omsluter ett stort "hål". Vulkanutbrottet orsakade även en gigantiska tsunami och jordbävningar som man tror även suddade ut civilisationen på Kreta och omgivande öar.
Man har efter utgrävningar på Santorini hittat rester av en väl utvecklad stad vilket alltså skulle kunna varit huvudstaden på Atlantis.

Det som talar mest mot teorin om Kreta/Santoroini är att den grekiska övärlden ur grekiskt perspektiv knappast ligger utanför Gibraltar sund, men man får inte vara allt för petig om man ska kunna hitta en tänkbar förklaring. ;-)

2009 blommade det upp en ny rolig teori om var Atlantis fanns då Google Earth utökades med Google Ocean vilket gjorde möjligt att man även kan se konturen av havsbotten. Utanför Kanarieöarna kan man tydligt se ett rutmöster på havsbotten som minst sagt ser ut att vara skapat av människor, och som numera är en modern kandidat för Atlantis, vars position stämmer utmärkt utanför Gibraltar sund.

Fantasibild över hur Atlantis ser ut efter att riket sjunkit till botten.

Flygfoto av det som finns kvar av den Grekiska ön Santorini efter vulkanutbrottet ca 1500 f.Kr. som ödelade ön och troligen även en hel del av omgivande öars civilisationer. Som synes är ön numera bara i form av en ring runt den krater där vulkanen exploderade. Detta skulle kunna vara den sjunkna staden i Atlantis.

Bild från Google Earth där man kan se havsbotten utanför Kanarieöarna där ett rutmöster tydligt syns. Är det resterna av det sjunkna Atlantis man ser?
Troligen inte, eftersom att linjerna påstås vara resultat av ett fel på de ekolod som använts för att skapa djupkurvorna och i själva verket visar hur båtarna har kört när de mätt vattendjupet.

onsdag 12 oktober 2011

Papperstillverkning och Handynastin


En av "Four Great Inventions of ancient China" 四大发明 är Papperstillverkning 造纸术 (zàozhǐ shù).
Jag har även skrivit om Kompassen, Boktryckarkonsten och Krutet.

Pappersliknande material har funnits i både Kina och Egypten även före vår tidsräkning, men det var runt år 100 e.Kr som Cai Lun 蔡伦 uppfann det vi idag kallar papper och dokumenterade dess tillverkningsmetod. Först 1 000 senare nådde konsten att tillverka papper Europa.
Det visade sig att provisen Anhui 安徽 har de optimala förutsättningarna för tillverkningen av högkvalitativt rispapper, så det är härifrån det finaste Kalligrafi-pappret kommer.

Efter att kejsaren Qin Shi Huang 秦始皇 dog 210 f.Kr så faller Qin-dynastin och ger plats för "den gyllene" Han-dynastin 汉朝 som varade under 426 år mellan 206 f.Kr till 220 e.Kr. Det var i denna dynastin som Papperstillverkningen uppfanns, och även Porslin började ta plats i det Kinesiska hantverket.
Handynastin pågick parallellt med det Romerska riket som var ungefär lika stort både avseende yta och folkmängd, och det debatteras i historiska forum om vilket av dessa riken som var "mäktigast" i olika avseenden.

Precis som för Zhou-dynastin så delas Han-epoken i först Västra Han (206 f.Kr – 9 e.Kr) som styrdes från dagens Xian och gick sedan över till Östra Han (25–220 e.Kr) med Luoyang som huvudstad. I många avseenden så var Han-dynastin viktig för Kinas historia, och idag kallar sig mer än 90% av Kinas befolkning för Hankinser 汉族. Även det Kinesiska språket kallas ofta för "Han-språket" 汉语.


En del av mitt Kalligrafi-papper. När jag handlar papper till Kalligrafi är det naturligtvis bara rispapper från Anhui som gäller. Inget annat duger när man är på min nivå. ;-)


Karta som visar Kinas utbredning under Han-dynastin. Utbredningens variation över tiden i kombination med motstridiga uppgifter gör att jag ritar i olika nyanser av rött där mörkare färg symboliserar mer samstämmighet mellan olika källor.

måndag 10 oktober 2011

Kines i Älgskogen


I dag är det andra måndagen i oktober vilket betyder att älgjakten startar i södra Sverige. Detta är en stor händelse för de som är jaktintresserade. Jag kommer från en jägarfamilj, men de senaste 25 åren har jag inte varit speciellt intresserad, och jag har heller aldrig jagat själv. (däremot har jag fiskat väldigt mycket i min ungdom)

För Cindy är intresset desto större för älgjakten. Även om det påstås finnas Älg 麋鹿 (mílù) i norra Kina så är djuret att betrakta som väldigt exotiskt för en Beijing-bo. På grund av detta så blev det att ge sig upp i svinottan i dag för att betrakta den älgkviga som min pappa fällde redan strax efter 7 på morgonen - Grattis!

Jag vill varna den känsliga läsaren för bilderna som följer.

Cindy som för första gången "bekantar" sig med en älg, som i detta fallet är nyss avliden.

lördag 8 oktober 2011

Världens första Civilisationer


Frågan om vad som är Världens äldsta Civilisation förväxlas ibland med att diskutera ålder på olika Kulturer vilket absolut inte är samma sak. Vi hade kulturer på Svensk mark för 14 000 år sedan, men inget som kan räknas som en Civilisation.

Man kan hitta olika detaljerade definitioner på vad som är en Civilisation och det flesta tycks vara överens om att en Civilisation har:
❏ Skriftsystem
❏ Handel och ekonomi
❏ Klasskillnader och hierarki
❏ Städer/byar
❏ Jordbruk
❏ Militärt försvarssystem

På fyra olika platser vid fyra olika floder växte fyra olika mer eller mindre oberoende Civilisationer fram som brukar räknas som "Världens första Civilisationer", och dessa kallas De fyra Flodkulturerna:
Nilen ➨ Egypten
Eufrat och Tigris ➨ Irak/Mesopotamien
Indus ➨ Pakistan
Gula flodenKina

Det är av naturliga skäl svårt att fastställa vilka årtal dessa kulturer blev att betrakta som Civilisationer, men Egypten och Mesopotamien är sannolikt äldst med att ha varit civiliserade redan för 5 000 år sedan.
Utöver flodkulturerna har det även existerat andra tidiga civilisationer i t ex Grekland (Kreta), Peru (Caral) och Mexico/Guatemala (Maya) men de kan inte mäta sig med de stora flodkulturerna i vare sig livstid eller utveckling.

Alla tidiga civilisationer gick under i god tid innan vår tideräkning började - med ett enda undantag, nämligen Kina, vars "civiliserade historia" har varit obruten i drygt 4 000 år.

Karta som visar ungefärlig utbredning av De Fyra Flodkulturerna, vilka brukar räknas som världens fyra första civilisationer.

Tidslinje som visar ungefär när i tiden de olika flodkulturerna existerade. Kina utmärker sig med att dess tidiga civilisation aldrig gick under utan lever än idag.
Det är stora osäkerheter i uppgifterna om mellan vilka årtal som civilisationerna existerade.

onsdag 5 oktober 2011

Marco Polo och Yuandynastin


Under enkelt uttryckt hela 1200-talet växte det kraftfulla Mongoliska riket, och blev mot slutet av århundradet gigantiskt och sträckte sig hela vägen till Europa och även Kina var erövrat. År 1271 flyttade den Mongoliska ledaren Khublai Khan 忽必烈 till Beijing och detta blev starten för den 97 år korta Yuandynastin 元朝.

Detta var ingen rolig tid för Kina vars befolkning halverades under denna period på grund av svält och krigiska Mongoler. De mest nationalistiska Kineserna räknar ibland Yuandynastin som en Kinesisk storhetstid (på grund av det enorma riket som styrdes från Beijing), men jag tycker det känns relevantare att se det som att Kina var ockuperat. Dessbättre så försvagades Mongolerna under 1300-talet och 1368 tog den starka Mingdynastin kontroll över Kina.

Efter tre och en halv år lång resa på Sidenvägen anlände Marco Polo 马可波罗 till Kina 1275 där han mötte Khublai Khan som han kom mycket bra överens med. Marco Polo var långt ifrån den första Europe som reste till Kina, men hans goda relation med Khublai Khan gjorde att han fick se en mycket stor del av den Kinesiska (Mongoliska?) kulturen och riket, och detta kombinerat med hans förmåga att dokumentera sina erfarenheter har gjort att han satt ett tydlig avtryck i historieböckerna. T ex Lugou Bridge 卢沟桥 vid västra 5:e ringvägen i Beijing kallas i västvärlden för "Marco Polo Bridge" efter att han beskrivit dess storslagenhet i sina verk. (bron blev även historisk igen under andra världskriget: 七七事变 "Marco Polo bridge incident" 7 juli 1937)

Under sin tid i Kina stötte Marco Polo på massor av fascinerande saker i stil med Khanens olika palats, men även vardagliga ting som kol, papperspengar och glass imponerade på honom.

Marco Polo lämnade Kina sjövägen 1292 och kom till Venedig 1295 vilket komiskt nog sammanföll med tiden då Italienarna påstod sig uppfunnit pastan, som Marco Polo just käkat i 17 år under sin resa.

De finns intressanta teorier om att Marco Polo aldrig varit i Kina.
Hur kan han tillbringa 17 år kringresande i Kina, och t ex glömma att dokumentera Te-kulturen, Kalligrafin och inte minst den Kinesiska Muren - när han i övrigt dokumenterade alla tänkbara detaljer?

Marco Polo beskrev mycket detaljerat om det fantastiska palatset i Beijing (Där Förbjudna Staden ligger idag), men det finns mycket dåligt med skisser från den tiden. Bilden ovan visar ett av Khanens palats i Mongoliet som troligen är ganska likt i stilen.

"Marco Polo-bron", eller Lugou Bridge 卢沟桥 som finns i västra Beijing som beskrevs av Marco Polo som så fantastisk vacker att det inte finns många motsvarigheter i världen.

tisdag 4 oktober 2011

Världens högsta byggnad genom historien


När jag tidigare i bloggen skrivit om höga byggnader har jag uteslutande behandlat just Skyskrapor. Nu ska jag vidga begreppet och lista världens högsta Struktur skapad av människor i alla kategorier genom historien.

För att inte hoppa allt för långt tillbaka i tiden väljer jag att fokusera på de senaste 4 500 åren. Jag vill betona att alla höjdsiffror som nämns i detta inlägg gäller till respektive byggnads absolut högsta punkt vilket kan vara toppen på en antenn - vilket normalt inte räknas när man t ex mäter Skyskrapor.

År 2560 f.Kr stod Cheopspyramiden (Egypten) färdig och mätte då troligen 147 meter hög. Detta var sedan världens högsta struktur i 3 871 år även om pyramiden krympte med åren och mäter idag 139 meter. Efter Cheopspyramiden har faktiskt rekordet bara slagits 12 gånger genom världshistorien.

När Lincoln Cathedral (Storbritannien) var färdig år 1311 mätte den centrala spiran 160 meter, och det mångtusenåriga rekordet var äntligen slaget. Även detta rekordet blev långvarigt och stod i 573 år. (vilket var längre än spiran höll)

År 1884 mättes Washington Monumnet (USA) till 169 meter, men rekordtiden blev kort för redan 1889 så stod det 324 meter höga Eiffel Tower (Frankrike) färdigt.

Rekordet stod till år 1931 då 443 meter Empire State Building (USA) återtog titeln till USA.
Från och med 1954 till 2010 hålls rekordet av 7 olika TV/Radio-master varav den mest känd är Konstantynow Radio Mast (Polen) som år 1974 till 1991 var världens högsta struktur innan den kollapsade.

År 2010 invigdes Burj Khalifa (Förenade Arabemiraten) som med 828 meter höjd är det högsta objekt mänskligheten skapat, och mig veterligen finns det inget idag pågående projekt som beräknas bli högre.

Detaljerad lista över objekt som historiskt slagit rekordet "Världens högsta struktur skapad av människan" fr.o.m Cheops rekord:

❏ Pryamid of Cheops, 147m, år 2560 f.Kr. (Egypten)
Lincoln Cathedral, 160m, år 1311 (Storbritannien)
Washington Monumnet, 169m, år 1884 (USA)
Eiffel Tower, 324m, år 1889 (Frankrike)
Empire State Building, 443m, år 1931 (USA)
KWTV Mast, 481m, år 1954 (USA)
KOBR-TV Tower, 491m, år 1956 (USA)
WGME TV Mast, 493m, år 1959 (USA)
KFVS-TV Mast, 511m, år 1960 (USA)
WTTO-TV Tower, 610m, år 1962 (USA)
KVLY/KTHI TV Mast, 629m, år 1963 (USA)
Konstantynow Radio Mast, 646m, år 1974 (Polen)
Burj Khalifa, 828m, år 2010 (Förenade Arabemiraten)

Cheopspyramiden i Egypten som i nästan 4 000 år var den högsta struktur som mänskligheten byggt. I dag är pyramiden 139 meter, men man tror den var 147 meter hög när den stod färdig.

Lincoln Cathedral i England hade vid färdigställandet år 1311 en central spira som nådde 160 meter över mark innan spiran kollapsade år 1549 och hade då varit världens högsta struktur i 238 år, men det skulle ta till år 1884 innan rekordet slogs igen. Katedralen utan spira (på bilden) är "bara" 83 meter hög.

I 5 år var Washington Monumnet i USA (169m) världens högsta struktur innan Eiffeltornet var färdigt år 1889.

Burj Khalifa i Förenade Arabemiraten har med 828 meters höjd ett rejält grepp om första platsen som världens högsta struktur.

söndag 2 oktober 2011

Shanghais Historia


För ungefär 1 000 år sedan var "Shanghai" en fiskeby och att betrakta som en förort till den långt mycket äldre staden Suzhou 苏州. Det är delade meningar om när staden Shanghai föddes, men i samband med att en ringmur byggdes år 1552 så kan man säga att dagens Shanghai grundades även om den var liten (ca 1,5 km i diameter). Ringmuren levde kvar fram till 1912, och idag så kan man se att gatorna kring "gamla stan" formar en ring, vilket är den forna stadsmuren.

Shanghai växte kontinuerligt och blev en viktigare handelsstad på grund av sitt strategiska läge vid Yangtzefloden.
I slutet av Första Opiumkriget år 1842 tvingades Kina gå med på att släppa till territorium till de segrande staterna i Shanghai och öppna hamnen för fri handel. USA, Storbritannien och Frankrike skapade egna "koncessioner" i Shanghai, och inom dessa var det hårda begränsningar för Kineser. Det tidigare Shanghai med sin ringmur levde kvar och blev bokstavligen ett "China-town".

Under denna tiden fram till att ockupanterna lämnade Kina vid slutet av andra världskriget bebyggdes territorierna helt i västerländsk stil, och längst med Pu-floden placerades de viktigaste företagen och bankerna. Mycket av denna arkitektur finns kvar idag och ger ett mycket västerländskt utseende på Shanghai, och staden är väldigt ren från historisk Kinesisk kulturbebyggelse.

Med kraft från ockupanterna utvecklades Shanghai väldigt fort och i första delen av 1900-talet blev Shanghai den modernaste staden i Asien. Under Mao-tiden (1949 - 1976) saktade dock utvecklingen av betydligt för att sedan verkligen ta fart igen i slutet på 1900-talet, och idag är Shanghai's stadscentrum världens största.

Ett av exemplen på den extremt snabba utvecklingen är den Finansiella och Teknologiska UtvecklingszonenPudong. Innan beslutet om uppbyggnad 1990 var det grönområde, men sedan tog det vansinnig fart och nu står flera av världens högsta skyskrapor här, och skapar en av världens vackraste Skyline.

Före- och efter-bilder av den Finansiella och Teknologiska Utvecklingszonen på Pudong 浦东经济技术开发局. På 20 år förvandlas ytan från grönområde till en av världens modernaste urbana zoner.

lördag 1 oktober 2011

Slutet för Kungarna


Efter drygt 1 000 år med de båda dynastierna Xia och Shang så följer Zhou-dynastin 周朝. År 1 046 f.Kr tar kungen 周武王 ("Kung Wu av Zhou") makten och Zhou-dynastin inleds vilket kommer att bli den längsta dynastin (790 år), och även det sista kungadömet i Kinas historia.

Det är nu som Xi'an 西安 kliver in i historien och blir Kinas huvudstad för första gången. På grund av Xi'an's "västliga läge" så kallas denna perioden (1 046 - 771 f.Kr.) för Västra Zhou. År 771 f.Kr. flyttas huvudstaden öster ut till "Kinas vagga" i Henan och Luoyang 洛阳 blir huvudstad, och vi går in i Östra Zhou (770–256 f.Kr.).
Den första delen av Östra Zhou (722-481 f.Kr.) finns skildrad i boken 春秋 "Vår och höst" som påstås ha sammanställts av självaste Konfucius 孔子 som levde i slutet perioden. På grund av detta verk kallas denna tid för just "Vår- och höstperioden".

Under Zhou-dynastin blir kungens makt svagare och svagare. Det stora riket består av en mängd mindre mer eller mindre självständiga "stater" som vardera blir starkare och starkare. År 481 f.Kr. går Kina in i perioden som kallas "De stridande staterna" (som också är en bok 戰國策), och nu är det fullt inbördeskrig. Det är under denna perioden som Den Kinesiska Muren börjar byggas. Nu går även Kina in i järnåldern, och kungens makt är minst sagt försvagad.
Kriget vinns år 221 f.Kr. av delstaten Qin, vilket är starten på ett 2 133 år långt Kejsardöme - och det som följer är minst sagt "historia".

Tidslinje som översiktligt visar halva det Kinesiska rikets historien vilket är 2 000 år av tre dynastier Kungadömen. Därefter följer ungefär 2 000 år av Kejsardöme.
Detta inlägget beskriver Zhou-dynastin, och jag har tidigare skrivit om Xia och Shang

Karta som visar de sju stridande parterna i slutskedet av Zhou-dynastin. Qin gick segrande ur striden och en ny era av Kejsardömen startade för Kina.
De tjockare gul/svarta linjerna representerar den Kinesiska Muren vid denna tiden.

En utgrävning i Luoyang där man hittat 4 hästvagnar med tillhörande 12 hästar från Östra Zhou-dynastin.

torsdag 29 september 2011

Världens värsta parkeringsstad


Som tidigare nämnts är bilproblemet gigantiskt i Beijing, och antal bilar närmar sig 5 000 000 i staden.
IBM har av någon anledning valt att analysera parkeringssituationen i 20 av världens städer, och två av de analyserade städerna är Kinesiska (Beijing och Shenzhen).
IBM har dels tagit fram "Global parking index" som väger in de mesta kring parkeringsproblematik i stil med tid att hitta en plats, hur ofta man får parkeringsböter och även hur meningsskiljaktigheter på parkeringsplatserna.
Med denna mätmetod är Chicago bäst och New Dehil värst. Beijing fick den mindre smickrande platsen som 3:e värsta, och Shenzhen 5:e värsta.

IBM har även tagit fram ett annat index som de kallar "Commuter Pain Index", som ska visa i vilken stad som det är mest "smärtsamt" att pendla, och där vägs konstanserna och irritationen som parkeringsproblematiken orsakar högre.
Här går det mycket bra för västvärlden med Montreal som minst smärtsam och Mexico City blir klassad som den mest smärtsamma staden att pendla i. Även i denna listan går det riktigt dåligt för KinaBeijing och Shenzhen blir rankade som 2:a och 3:e smärtsammaste städerna att pendla i.

Något som jag tycker är lite extra intressant i sammanhanget är undersökningar som visar att 30% av trafiken i centrum av storstäder är folk som letar parkeringsplats. Den statistiken kan tyckas vara en morot för stadsplanerare att prioritera parkeringsproblemet.

GLOBAL PARKING INDEX ger an samlad bedömning över alla faktorer som påverkar parkeringssituationen i resp. stad.

IBM Commuter Pain Index fokuserar på att bedöma de mest "smärtsamma" parametrarna kring pendlande i olika städer.

måndag 26 september 2011

Kinas första huvudstad


Vilken var Kinas första huvudstad?
...är ju något vi alla dagligen frågar oss.

Jag har nyss skrivit att Kina som nation tillkom för drygt 4 000 år sedan i form av Xia-dynastin 夏朝. Under de 470 år Xia-epoken varade påstås Yangcheng 阳城 (i dag Dengfeng 登封) vara den första huvudstaden, vilket skulle göra Yangcheng till Kinas första huvudstad.
Men - på grund av avsaknad av skriftspråk från den tiden är det dock ganska oklart vilken roll Yangcheng egentligen hade, och om Xia hade någon egentlig utpekad huvudstad.

Efter Xia föjer Shang-dynastin 商朝 som varar i 554 år mellan år 1 600 och 1 046 f.Kr. Även i inledningen an Shang-dynastin är inte bruket av huvudstad helt solklart och först i mitten av Shang-dynastin, kring år 1 300 f.Kr. vet man med säkerhet att riket hade en stabil huvudstad.
Nämligen: Yin 殷 - som alltså är Kinas första säkerställda huvudstad. I bland kallas även Shang-dynastin för just 殷代 Yin-dynastin. Yin är i dag staden Anyang 安阳.

Vid denna tiden är vi fortfarande kvar i bronsåldern, och vid sidan om ett fortsatt utvecklat hantverk i brons, jade och porslin är det riktigt stora kulturella framsteget att det Kinesiska skriftspråket på allvar skapades, och nu är vi ca 3 500 år före vår tid. En stor del av all "Orakelben" man hittat härrör från just denna epok.

Det är Henan-provinsen 河南 vid gula floden 黄河 som är den Kinesiska civilisationens "vagga". Här ligger Kinas första huvudstad som är Yin 殷 (år 1 300 f.Kr.) om man vill vara på den säkra sidan, eller Yangcheng 阳城 (år 2 070 f.Kr.) om man har lite lägre beviskrav.

Shang-rikets utbredning med dess huvudstad Yin. Det förekommer spridda bud på landets gränser, så jag har jämkat ihop några olika teorier. Desto rödare, desto fler källor sammanfaller.

Några Orakelben från Shang-dynastin som finns att beskåda på National Museum of China i Beijing. Detta är ursprunget till den Kinesiska skriften.