onsdag 26 januari 2011

Hot spring SPA utomhus i minusgrader


Hot spring SPA 温泉 är mycket poppis i Kina. "Grejen" med Hot spring är att vattnet är naturligt uppvärmt från underjorden, och det anses väldigt nyttigt att bada i. Huvudaktiviteten på ett Hot spring SPA är att bada i dessa naturligt uppvärmda pooler, och det brukar även vara tillsatt örter och mineralier i vattnet så att de olika baden blir nyttiga på olika sätt.

Utanför Beijing finns ett 20-tal Hot spring-anläggningar, och en del är riktigt stora med en uppbyggd semesterby runt badet. Huvudsakligen på norra sidan av stan kring norra 6:e ringvägen finns de flesta, dvs utanför stadskärnan.

I helgen besökte jag en av de större, nämligen JiuHua Resort&Convention Center 九华山庄. JiuHua har utöver en riktigt stor SPA-anläggning även 2 300 hotellrum och en massa aktivitetsanläggningar typ Tennis, Bowling, KTV och ett 10-tal restauranger och stora konferensmöjligheter.

Det som gjorde detta besöket lite speciellt är att det är vinter och minusgrader nu i Beijing, och den större delen av SPA-poolerna på JiuHua är utomhus. Det betyder att man med badtofflor och badrock trippar omkring i kylan mellan de varma baden. När man kliver upp från ett bad blir badrocken blöt, och när man stannat lite längre i nästa pool så har badrocken bokstavligen frusit till is när man kommer upp och ska ta på den. Inte så skönt, men det är mysigt att sitta i ett rykande hett bad med bara huvudet uppe i kylan.
Möjligen - var detta inte optimalt för min förkylning. ;-)

Utöver SPA-baden finns naturligtvis alla former av massage, gyttjebad och det mesta övriga man kan tänka sig, men det är tillägg som man får köpa till extra.

Att åka till JiuHua är en heldagsaktivitet, och om man inte köper en paketresa med buss så är det nog bara taxi som är hanterbart som turist. Taxiresan kostar ca 100 RMB enkel resa från centrum, och entrebiljetten kostar typ 188 RMB lite beroende på vilket "paket" man väljer.

Jiuhua Resort & Convention Center
Xiaotangshan, Changping District
九华山庄
昌平区小汤山
Tel:61782288
http://www.jiuhua.com.cn/enindex.asp

En del av SPA anläggningen på JiuHua.

Mellan de olika baden "muppar" man runt i badrock och plasttofflor, vilket kan vara lite krävande när det är minusgrader.

2 kommentarer:

  1. Att förflytta sig mellan de olika bassängerna i en isig badrock och iskalla tofflor är inget som tilltalar mig, men för övrigt verkar det trevligt, kanske lite väl stort.

    SvaraRadera
  2. Så jävla grymt det ser ut på bilden :D!

    SvaraRadera