onsdag 12 januari 2011

Överdos - repris


För nästan exakt ett år sedan var jag riktigt förkyld senast, och detta inlägg blir nära på en repris från vad jag skrev då. Nu är jag ungefär lika förkyld, och när jag begav mig mot att av alla tusentals apotek i stan så var en inte obetydlig anledning att göra parodi på den Kinesiska medicinhanteringen som enligt mig är överkonsumtion i i absurdum.

Varför då denna överkonsumtion? Jag ser två huvudanledningar:

#1 Kineser är mycket rädda att bli sjuka och det ekonomiska är en tung orsak. Trots att sjukvården är relativt billig och en del har ganska kraftig subvention på vården så kan det ändå för många bli en brutal kostnad om man hamnar på sjukhus. (Sjukvårdssubventionen varierar kraftigt mellan 0 och 100% beroende på en rad omständigheter med ett från svenska sjukvårdspolitiska ögon sett märkligt system)

#2 De som säljer medicin får "bonus" från läkemedelsbolgen beroende på hur mycket de säljer.

Så när jag (med 0% sjukvårdssubvention) kommer in på ett apotek och säger att jag är körkyld så får jag lite frågor om jag hostar, har feber, har ont i halsen etc, och därefter blir jag rekommenderad fyra olika preparat.

Jag har haft diskussionen om överkonsumtion med några Kineser, men jag har svårt att få hedhåll om att inte all medicin behövs.

Av apoteket rekommenderad medicin för en vanlig förkylning. Från vänster:
Blå låda: Bot mot en massa förkylnings symtom
Grön låda: Bot mot en massa förkylnings symtom
Piller i liten vit burk: Bot mot hosta (vid feber)
Röd vätska: Bot mot hosta

4 kommentarer:

 1. Haha lite onödigt kändes det där tyckte jag!
  I Sverige får man vadå.. en karta med 10 tabletter som man ska äta i 10 dagar och sen är det bra?:)

  SvaraRadera
 2. Spännande... ser fram emot en utvärdering om 2-3 dar med hur bra preparaten fungerar!!!

  SvaraRadera
 3. Här i Sverige brukar det ta minst 1vecka innan förkylningen går över, men när jag var i Shenzhen och fick förkylning så tog det mer än en månad innan jag blev helt återställd. En rolig kuriosa bara. Kan det bero på det dåliga luften? :)

  SvaraRadera
 4. Ha, ha, ha, jag känner verkligen igen det där. Jag blev förkyld i höstas när vi var där och jag tog väl så där en näve tabletter om dagen. Har aldrig varit med om något liknande! Jag blev frisk på en vecka ungefär.

  SvaraRadera