måndag 10 januari 2011

Världens största Shoppingcenter


Världens två största shoppingcenter ligger i Kina.

Det största är New South China Mall 新华南MALL och finns i Dongguan 东莞 (nära Hong kong), och det näst största i Beijing. Av världens 8 största shoppingcenter ligger hälften i Kina och två i Beijing. I Europa finns inget som ens är i närheten av dessa Kinesiska giganter.

Beijings största shoppingcenter (dvs världens näst största) är Golden Resources Shopping Mall 金源时代购物中心 och ligger några kilometer söder om Sommarpalatset, (mellan västra 3:e och 4:e ringvägen) och har en yta på hisnande 890 000 m2 fördelat på sex våningar. Det är inte lätt att få en bild hur stort det är men som jämförelse är Golden Resources Shopping Mall mer än 12 gånger större än världens största IKEA (Kungens kurva), och ytan motsvara ca 125 fotbollsplaner. Vid ett "normalt" besök har man inte en möjlighet att se allt.

Det finns verkligen "allt" här. Från billigt till ruskigt dyrt. Utöver alla "vanliga" butiker som man hittar i alla Shopping center, så är det en fördjupning av kinesiska märken som man inte så ofta ser, och naturligtvis en rejäl bredd på utbudet. Har inte hittat någon exakt siffra, men det är mer än 1 000 olika affärer i Golden Resources Shopping Mall.

Detta shoppingcenter är förvånande okänt, och det är mycket få västerlänningar som hittar hit. Överlag är det inte så mycket folk här, och det tycket jag är behagligt. En annan positiv egenskap är att Golden Resources Shopping Mall har ett riktigt bra restaurangutbud, och då inte bara de stora snabbmatskedjorna utan även riktigt fina och speciella restauranger. Råkar man vara i närheten kan man faktiskt komma hit bara för att äta. På översta våningen finns det säkert några 100 restauranger, och även en hel del på första våningen.

Den som shoppat sig trött på märkeskopior på turistmarknaderna kan med fördel bege sig till Golden Resources Shopping Mall om man vill hitta "alla" butiker på samma ställe. Sedan är det en attraktion i sig att se hur stort det är.

Panoramabild över sydsidan av Golden Resources Shopping Mall i Beijing. Världens näst största shoppingcenter.

Ett av alla rulltrappshus i Golden Resources Shopping Mall. Shoppingcentret är väldigt kompakt, så det är inte så lätta att ta överskådliga bilder - och dessutom är det foto-förbud.

En av alla hundratals restauranger på översta våningen. Betydligt bättre klass än vad som är brukligt.

10 kommentarer:

 1. Är priserna prutbara eller är det fast pris som gäller?

  SvaraRadera
 2. Nja,
  det är inget prutklimat som liknar det på turistmarknaderna, men visst kan man förhandla i en del butiker. Speciellt om det är en mindre "specialbutik".

  SvaraRadera
 3. Jag tror att även den mest shoppingtokiga blir trött av att gå omkring där.

  SvaraRadera
 4. Waow! I´m speechless! Vi tyckte att vi var i en enorm shoppinggalleria i Budapest, men det är förstås ingenting jämfört med det här. Peter älskar att shoppa och går systematiskt igenom varenda butik när vi är i en galleria... vi ska nog inte åka till den där gallerian... ;)

  SvaraRadera
 5. Åååå vad synd det är att alla shopping-malls har såna läskiga rulltrappor o ett stort hål rätt ner...:( inget för höjdrädda mej...möjligen våning 1 o 2 då...

  SvaraRadera
 6. Stämmer det att New South China Mall fortfarande har 99% vacancy (är till 99% tomt)? Det kan ju vara intressant att nämna. Sjukt hur man kan faila så hårt med att bygga någonting så stort.

  Annars får jag tacka för en fantastisk läsning. Har läst igenom många av inläggen om stora städer, höga byggnader, hur man prutar och en massa annat kul, och det har gett mig mycket inför mitt kinabesök.

  SvaraRadera
 7. Kausti,

  Jag vet inte siffrorna men jag har hört att de har haft stora problem att hitta kunder.
  Golden Resources Shopping Mall har ganska hög beläggning, och jag har inte lagt märke till om det är några tomma affärsytor, så deras "vacancy" är ganska låg.

  Mvh

  SvaraRadera
 8. Jag var i Golden Recources Shopping Mall 2013-08-10. Enormt stort och mycket dyrt!
  Min särbo och jag letade runt för att hitta de butiker som enligt uppgift har varor till bra priser. De lyste med sin frånvaro.

  Vi var också de enda utlänningar som vi kunde se. Här florerar enbart märkesvaror som Bvlgari, Rolex, Omega Lego, Chanel, Canon, Nikon, Apple, Calvin Klein, Björn Borg med flera.
  Priserna är som hemma eller ännu mer.

  För den som letar lågprisvaror är GR Shopping Mall helt fel plats att gå till.
  För den som vill se ett gigantiskt varuhus är GR Shopping Mall en utflykt.

  Tunnelbanan stannar strax utanför entrén så det är inga svårigheter att ta sig dit.

  Åge

  SvaraRadera
 9. Vad heter tunnelbane stationen som stannar utanför GR shopping mall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Changchunqiao Station, Linje 10
   Ligger precis utanför östra entrén.

   Mvh

   Radera