fredag 14 januari 2011

Världens största Flygplats


Vilken är världens största Flygplats? , och hur mäter man det?

Det är ju naturligtvis upp till varje bedömare, men det två vanligaste sätten att mäta är att titta på hur stor själva byggnaden är mätt i golvyta, alternativt mäta antal passagerare som transporteras.

Världens största flygplats räknat till golvyta.

1. Dubai International Airport (Terminal 3), 1 190 000 m²
2. Beijing Capital International Airport (Terminal 3), 990 000 m²
3. Hong Kong International Airport (Terminal 1), 570 000 m²

Golvytan på världens två största är alltså ungefär en kvadratkilometer, och det är ett stort glapp mellan dem och den stora "klungan" med ganska många ungefär lika stora flygplatser som har ca halva denna yta. Dubai's precis nya flygplats är inte bara världens största flygplats till golvyta utan är även världens största byggnad i alla kategorier räknat efter golvyta med tak.


Världens största flygplats räknat till antal årliga passagerare

1. Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport, 88 000 000 st
2. Beijing Capital International Airport, 74 000 000 st
3. O'Hare International Airport (Chicago), 69 000 000 st

Hartsfield–Jackson i Atlanta har hållit denna förstaplatsen i massor av år och lär inte vara hotad i närtid. Någon kanske undrar varför den gigantiska flygplatsen i Dubai inte finns med i listan, och det beror på att den är så ny så den inte är färdig för passagerartrafik ännu.

Man skulle även kunna tänka sig att ranka storlek på flygplatser baserat på hela den landyta som flygplatsen tar i anspråk och då vinner King Fahd International Airport i Saudi Arabien, mend hissnade 780 km² (dubbelt så stort som hela Stockholms stadskärna), men i övriga avseenden har denna flyplatsen inga imponerande siffror.

Dubai International Airport Terminal 3 som är världens största flygplatsbyggnad. Preliminärt öppnar den för passagerartrafik i mars 2011.

Incheckningshallen på Beijing Capital International Airport Terminal 3 som idag är världens näst största flygplats både med avseende på fysisk storlek som på passagerartrafik.

4 kommentarer:

 1. Har varit lite på nyheterna om att Peking ska påbörja byggnation av en till flygplats i år. Borde väl bli den 3e flygplatsen då?

  SvaraRadera
 2. Ja, jag har läst att de ska komma igång nu med en till. De befintliga beräknas ju strax nå max-kapacitet.

  Hur många flygplatser som finns beror väl lite på hur man räknar. Utöver den stora internationella (som möjligen kan räknas som två) så finns det minst tre till på på norra, västra och södra sidan om stan. Dock tror jag att dessa tre är militära.

  SvaraRadera
 3. Det som imponerar på mig är varken golvyta eller antal pax. Det som räknas är antal rörelser per år. Dvs antal landningar och starter på ett år. Det behöver inte vara Atlanta om de har osedvanligt mycket stora flygplan som kan ta många passagerare per flygplan. Vilken hamnar överst då?

  SvaraRadera
 4. Caroline

  Det är faktiskt Atlanta som vinner även om man räknar antal "moves" (950 000 st), och den listan totaldomineras av USA som håller de första 7 platserna. (2:a Chicago, 3:a Los Angeles). Först på 8:e plats kommer Beijing efter alla amerikaner med 518 000 "moves" per år.

  Mvh

  SvaraRadera