lördag 15 januari 2011

En liten Matmarknad


Överallt där det finns bostadsområden i Kina finns det naturligtvis även någon form av Matmarknad. Många av dessa är ute på gatan (trottoaren) och en av dem går jag genom nästan varje dag när jag köper min frukost.

Även om det inte passar min livsstil (eftersom jag aldrig lagar mat) så tycker jag ändå att dessa små matmarknader är riktigt trevliga och charmiga att promenera i och titta på alla kända och okända varor som säljs, och inte minst att höra Kineserna argumentera om priserna.

Jag får även intrycket att många Kineser handlar småskaligt, dvs i princip varje dag handlar man det som planeras att tillagas just den dagen. Det matchar inte privatekonomernas råd om storskalig veckohandling.
Nedan är ett filmklipp som visar vad som finns på en ganska typisk matmarknad på vintern i Beijing. Utbudet och priserna varierar kraftigt med säsongen (och platsen)

Vad är det sista men ser på filmen? En 燕京啤酒 Yanjing-öl till den som gissar rätt.


Utbudet på en liten matmarknad I Beijing på vintern.

7 kommentarer:

 1. Usch, jag vill inte veta om det är katt...

  SvaraRadera
 2. Rätt svar är....兔子(tùzi)...eller som ni säger i Sverige: Kanin

  Dvs vinnaren av den eftertraktade ölen är Lars. Välkommen till Beijing och hämta ditt pris.

  SvaraRadera
 3. Tack, jag kommer v 8, vi ses.

  SvaraRadera
 4. Om man varit i Frankrike och handlat så känner man igen en kanin när man ser den. Det är rätt gott, i senapssås. Hur anrättar man den i Kina?

  SvaraRadera
 5. Ewa,
  tyvärr har jag ingen aning. Jag gissar att det finns många varianter.

  SvaraRadera